Russland forstyrret GPS-signaler under Trident Juncture

Forsvarsdepartementet: Kom fra bakkestyrker på Kola.

JAGERFLY: Den russiske ambassaden har vært kritiske til NATO-øvelsen Trident Juncture på norsk jord. Bildet er tatt under øvelsen som ble vist foran NATO-toppene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
JAGERFLY: Den russiske ambassaden har vært kritiske til NATO-øvelsen Trident Juncture på norsk jord. Bildet er tatt under øvelsen som ble vist foran NATO-toppene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi følger situasjonen nøye sammen med relevante myndigheter. Som kjent har Utenriksdepartementet ved tidligere anledninger tatt saken opp med russiske myndigheter, skriver Forsvarsdepartementet i en epost til NTB.

De bekrefter at det er funnet sted jamming i perioden mellom 16. oktober og 7. november, og at det er bakkestyrker på Kolahalvøya som står bak.

Spesialrådgiver i Forsvarsdepartementet, Birgitte Frisch, sier til nettstedet Barents Observer i dag at GPS-forstyrrelsene i dette tidsrommet stammer fra russiske bakkestyrker på Kolahalvøya

Svake signaler

Elisabeth Aarsæther, direktør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), sier til Dagbladet at de fikk varsler om GPS-forstyrrelser under NATO-øvelsen.

- Under øvelsen fikk Nkom flere varslinger. Dette ble avklart med blant andre Avinor og Forsvaret. Vi rykket ikke ut for å identifisere kilden da det ikke var umiddelbar fare for liv og helse.

- Det sies at det har vært en «jamming», men SAS har systemer slik at flyene ikke påvirkes, sier SAS' informasjonssjef Knut Morten Johansen, som ikke kan verifisere hundre prosent at det har vært GPS-forstyrrelser, til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer