Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland forstyrret GPS-signaler under Trident Juncture

Forsvarsdepartementet: Kom fra bakkestyrker på Kola.

JAGERFLY: Den russiske ambassaden har vært kritiske til NATO-øvelsen Trident Juncture på norsk jord. Bildet er tatt under øvelsen som ble vist foran NATO-toppene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
JAGERFLY: Den russiske ambassaden har vært kritiske til NATO-øvelsen Trident Juncture på norsk jord. Bildet er tatt under øvelsen som ble vist foran NATO-toppene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi følger situasjonen nøye sammen med relevante myndigheter. Som kjent har Utenriksdepartementet ved tidligere anledninger tatt saken opp med russiske myndigheter, skriver Forsvarsdepartementet i en epost til NTB.

De bekrefter at det er funnet sted jamming i perioden mellom 16. oktober og 7. november, og at det er bakkestyrker på Kolahalvøya som står bak.

Spesialrådgiver i Forsvarsdepartementet, Birgitte Frisch, sier til nettstedet Barents Observer i dag at GPS-forstyrrelsene i dette tidsrommet stammer fra russiske bakkestyrker på Kolahalvøya

Svake signaler

Elisabeth Aarsæther, direktør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), sier til Dagbladet at de fikk varsler om GPS-forstyrrelser under NATO-øvelsen.

- Under øvelsen fikk Nkom flere varslinger. Dette ble avklart med blant andre Avinor og Forsvaret. Vi rykket ikke ut for å identifisere kilden da det ikke var umiddelbar fare for liv og helse.

- Det sies at det har vært en «jamming», men SAS har systemer slik at flyene ikke påvirkes, sier SAS' informasjonssjef Knut Morten Johansen, som ikke kan verifisere hundre prosent at det har vært GPS-forstyrrelser, til Dagbladet.

Seksjonssjef Svein Johan Pedersen i Luftfartstilsynets flyplass- og flysikringsseksjon bekreftet mandag til NTB at de også har merket seg forstyrrelser i GPS-signalene.

- Forstyrrelsene i luftrommet har blitt merket i flere tilfeller der GPS-signalene har vært unormalt svake eller ikke blitt mottatt under flygninger. Utstyret i flymaskinene indikerer straks GPS-signaler uteblir.

- Ikke bekymret for flysikkerheten

- Luftfartstilsynet er ikke bekymret for flysikkerheten ved bortfall av GPS-signaler. Det er tilgjengelig bakkebaserte navigasjonssystemer, som ikke har avhengighet til GPS. Flygerne benytter disse systemene dersom GPS-signaler faller ut eller er ustabile. Det er tilgjengelige navigasjonssystem som kan benyttes både til innflyging til flyplassene og til underveisfasen, kommenterer Pedersen.

Barents Observer skrev i 2. november at passasjerfly i Finnmark hadde opplevd tap av GPS-signaler fra flyplassen Kirkenes nær grensen mot Russland i øst til Lyngen i Troms i vest.

Widerøe bekreftet da at et av deres fly hadde vært utsatt for slik GPS-forstyrring, som går ut over flysikkerheten.

Den siste tiden har også fly nord i Finland opplevd ustabile GPS-signaler.

Finland

Finlands statsminister Juha Sipilä sa søndag til allmennkringkasteren YLE at det trolig var Russland som står bak jammingen av GPS-signalene.

- Teknologisk sett er det relativt lett å forstyrre et radiosignal, og det er mulig Russland sto bak, sa Sipilä.

President Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov sa mandag at Russland ikke står bak forstyrringen av GPS-signalene. Det melder Reuters.

Passasjerfly berørt

Per Eirik Heimdal, teknologidirektør i Nkom (Nasjonal kommunikasjonsmyndighet), sier til Dagbladet at det var passasjerfly i Finnmarksområdet som merket at GPS-signalene ble forstyrret i samme tidsrom som NATO-øvelsen pågikk.

- Det var flere flyginger som ble berørt og som opplevde forstyrrelser av GPS-signalene, sier Heimdal. Ifølge Heimdal er det en «kamp» mellom sterke og svake signaler, hvor GPS-signalene som kommer fra satellitter i verdensrommet tusenvis av kilometer unna blir «overdøvet» av sterkere signaler fra nærområder langs bakken.

- Potensialet for forstyrrelser av GPS-signalene er veldig stort. Det betyr ikke at selve NATO-øvelsen ble forstyrret. Det var den sivile flytransporten i Finnmarksområdet som merket signalene østfra, sier Heimdal.

Ifølge Heimdal vil GPS-signaler som blir forstyrret øke risikoen ved flyginger.

- Fly navigerer ved hjelp av flere teknologiske plattformer. Når GPS-signalet blir forstyrret får flyene ett system mindre å spille på. Det er ikke direkte farlig, men det øker risiko ved flyving. Hvis enda flere systemer skulle falle ut er det en enda større risiko, sier Heimdal.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!