- Russland forsyner Assad med kamphelikoptere

FN sier for første gang at det er borgerkrig i Syria.

BESKYLDER RUSSLAND: En demonstrasjon i Kfar Nebel, in Idlib provinsen i Syria i går. FN sier nå at det nå er borgerkrig i landet. Regimet slåss for å gjenvinne tapt territorium, og den syriske opposisjonen raser fordi Russland forsyner Syria med våpen. (AP Photo/Edlib News Network ENN)
BESKYLDER RUSSLAND: En demonstrasjon i Kfar Nebel, in Idlib provinsen i Syria i går. FN sier nå at det nå er borgerkrig i landet. Regimet slåss for å gjenvinne tapt territorium, og den syriske opposisjonen raser fordi Russland forsyner Syria med våpen. (AP Photo/Edlib News Network ENN)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er bekymret for siste informasjonen vi har om at det er angrepshelikoptere på vei fra Russland til Syria. Det vil trappe opp konflikten dramatisk, sa USAs utenriksminister Hillary Clinton i Washington i går.

Sterkt språk
Clintons språkbruk er det sterkeste på lang tid i det dramatiske diplomatiet som omgir Syria. Den amerikanske utenriksministeren kaller Russlands påstander om at landets våpenforsyninger til Syria ikke har noen betydning for konflikten for «blank løgn», ifølge Financial Times. FN-observatørene i Syria har rapportert om syriske militære som bruker helikoptere i Homs i det sentrale Syria.

Samtidig sier talsmann for FNs fredsbevarende operasjoner at det nå er borgerkrig i landet.

- Det vi har sett de siste fem dagene er en stor opptrapping av den militære konfrontasjonen. Det skjer på begge sider, og prisen er høy for sivilbefolkningen, sier Kieran Dwyer, ifølge Al Jazeera.

Kamp for å overleve
I løpet av en drøy uke er det avslørt tre massakrer, med det samme mønsteret. Først har syriske stridsvogner skutt granater mot det myndighetene oppfatter som opprørssentra, så har regimelojal milits gått inn i området og henrettet sivilel. Alle steder har kvinner og barn vært i flertall.

Massakrene tyder på at Assad-regimet slåss en stadig mer desparet kamp for å overleve, etter at president Bashar Assad ikke brukte den tidligere FN-sjefen Kofi Annans fredsplan til diplomati, men i stedet trappet opp den brutale konfrontasjonen.

- Det er ganske klart det som nå foregår. Og det er at Syrias regjering har tapt store biter av terrirorium i mange byer til opposisjonen, og vil ta kontrollen tilbake. Nå har vi bekreftede rapporter, ikke bare om bruk av stridsvogner og artilleri, men også angrepshelikoptere, sier sjefen for FNs fredsbevarende operasjoner, Herve Ladsous.

Lite håp for diplomati
I bydeler av Homs har sivilbefolkningen vært uten vann og strøm i flere dager, og mange er hardt såret etter å ha vært utsatt for vedvarende artilleriild, og trolig også ild fra helikoptere.

- De er alvorlig såret. Kvinnene har alvorlige skader, det er virkelig alvorlige skader, sier doktor Abo al-Barra  i Homs, til Al-Jazeera.

Syria er mer presset enn på lenge, etter at massakrene har gjort det klart at regimet har kastet hanskene og nå slåss på bare nevene. Hvis det ennå er igjen noe håp om diplomati, så kan det ligge i Russlands forslag om å trekke flere land inn i fredsprosessen enn de fem faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd. Russland foreslår at også Tyrkia, Saudi-Arabia i Qatar trekkes direkte inn.

Men Russlands troverdighet når det gjelder Syria blir lavere og lavere i USA og EU. Den har ikke blitt høyere av rapportene om bruk av kamphelikpotere, og om at flere russiske helikoptere skal være på vei til Syria.