- Russland fungerer uten Jeltsin

Boris Jeltsins blødende mågesår skaper ikke panikk i Russland. - Vi registrerer at landet fungerer med en leder som sitter i baksetet og har overlatt alle avgjørelser til sin statsminister, sier en erfaren diplomat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for sitt blødende magesår skal president Boris Jeltsin ha det «tilfredsstillende», meldte legene hans på Moskvas sentrale sykehus i dag. De regner med at presidenten må bli på sykehuset i inntil tre uker.

Foreløpig mener legene at det er tilstrekkelig å behandle presidenten med medisiner, men dersom medisinene ikke stanser blødningen, vil en operasjon bli vurdert.

Dette er helt vanlig behandlingsprosedyre for magesår, ifølge legene. Det er godt håp om at Jeltsin vil komme seg - akutt blødende magesår har en dødelighet på 10 prosent.

En operasjon, derimot, regnes som mer risikabel for en mann med Jeltsins alder og dårlige helse. Den 67 år gamle Jeltsin har allerede levd ti år lenger enn gjennomsnittsrusseren kan regne med.

Det synes dermed opplagt at Jeltsin må avlyse reisen til Frankrike i slutten av neste uke. Ifølge pressetalsmann Dmitrij Jakusjkin skulle Jeltsin selv ringe til president Jacques Chirac og si at han ikke kan komme.

- Jeltsins helseproblemer er ikke nye, og de hindrer ikke at landet fungerer, sier en erfaren diplomat i Moskva.

Andre snur litt mer på flisa:

- Det eneste som virkelig kan destabilisere den politiske situasjonen er hvis Jeltsin skulle prøve å erobre makten igjen, sier Sergej Markov ved Moskvas institutt for politiske studier.

(Dagbladet :på nettet/NTB-AFP-Reuters)