Russland ga Irak informasjon om krigen

Røpet amerikanske krigsplaner i 2003.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Russiske myndigheter ga Saddam Hussein informasjon om det amerikanske militærets bevegelser og planer under Irak-krigens første dager i 2003. Dette går frem av en rapport Pentagon offentliggjorde i dag, ifølge AP.

Den uklassifiserte rapporten har ikke tatt for seg viktigheten av informasjonen. Den røper heller ingen detaljer utover sitater fra et irakisk dokument som sier at etterretning om slaget ble utlevert til Hussein av den russiske ambassadøren i Bagdad.


Lurte Saddam

Om det var flaks eller nøye planlagt, vites ikke, men en del av russisk overvåkingtjeneste bidro faktisk til at det amerikanske militæret villedet Saddam Hussein. Informasjonen Irak fikk, gikk ut på at Bagdad ikke ville bli angrepet før den amerikanske hærens fjerde infanteridivisjon ankom rundt 15. april 2003. Med dette ga russerne et inntrykk av at USA ville komme med et overraskende angrep.

Men angrepet på Bagdad begynte lenge før det fjerde infanteriet ankom, og Saddams regime kollapset raskt.


Skulle angripe fra Tyrkia

Planen var at det fjerde infanteriet skulle angripe Irak fra Tyrkia, men tyrkiske myndigheter nektet å godkjenne planen. Derfor ble infanteriet og alt utstyret liggende i den østlige delen av Middelhavet i ukevis, noe som gjorde at general Tommy Franks valgte å gå til angrep uten dem.

Et beslaglagt dokument, et notat til Saddam fra det daværende utenriksministeriet datert 2. april, var fra russisk etterretning. Etterretningen, som rapporterte til irakiske myndigheter via den russiske ambassadøren, meldte at amerikanske styrker flyttet på seg for å avskjære Bagdad fra sør, øst og nord og var sterkest i Karbala-området. Rapporten sa også at amerikanerne hadde 12 000 soldater i området, sammen med 1000 kjøretøy.

IRAK FIKK HJELP: Fikk russisk hjelp uten at det nyttet. En amerikansk soldat fikk plassert flagget på Saddams ansikt i 2003. Foto: Scanpix
IRAK FIKK HJELP: Fikk russisk hjelp uten at det nyttet. En amerikansk soldat fikk plassert flagget på Saddams ansikt i 2003. Foto: Scanpix Vis mer

Skal forstå Iraks forberedelser

Det går fram av Pentagon-rapporten at russerne fortalte Irak at amerikanerne planla å fokusere på bombing i og rundt Bagdad for å kutte av veien til Syria og Jordan. De skulle også skape nok forvirring til å tvinge Bagdads beboere til å flykte.

Rapporten, som skal hjelpe amerikanske myndigheter til å forstå hvordan Saddam og hans styrker foreberedte og kjempet krigen, danne et bilde av et irakisk regime som overså trusselen fra USA, handlingslammet av Saddams malplasserte militære lederskap og lurt av sin egen propaganda.

- Den faktoren som bidro mest til Iraks nederlag var den kontinuerlige forstyrrelsen fra Saddams side, står det i rapporten.

Russland ga Irak informasjon om krigen
SJEF FOR KRIGEN: General Tomme Franks.