<strong>KREVER OMRÅDER PÅ NORDPOLEN:</strong> Russiske myndigheter har lagt fram et krav for FNs kontinentalsokkelkommisjon, om områder som strekker seg forbi Nordpolen. Foto: NTB Scanpix
KREVER OMRÅDER PÅ NORDPOLEN: Russiske myndigheter har lagt fram et krav for FNs kontinentalsokkelkommisjon, om områder som strekker seg forbi Nordpolen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Russland gjør krav på Nordpolen

Opp til FN å avgjøre om de får viljen sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Russiske myndigheter hevder at den russiske kontintentalsokkelen strekker seg forbi Nordpolen, skriver Barents Observer.

Det er etter langvarige etterforskninger at landet i går fornyet sitt krav til FNs kontinentalsokkelkommisjon, skriver avisa.

Opp til FN I kravet kommer det fram at Russland blant annet hevder å ha rett på området Lomonosovryggen, som også Danmark og Canada har gjort krav på. 

Det er nå opp til FN-kommisjonen å bestemme om Russlands krav skal bli godkjent.

- Kravet for de ytre grensene for kontinentalsokkelen i Polhavet er basert på den vitenskapelige forståelsen av at de sentrale undervannsryggene, blant dem Lomonosv, Medeleev, Alfa og Chukotskoye Heights, samt områdene mellom Podvodnikov og Chukotskaya, har en kontinental karakter, lyder et skriv fra myndighetene, referert til av RIA Novosti ifølge Barents Observer.

Forrige gang Russland søkte om landområder på Nordpolen mente FN at det russiske kravet ikke var godt nok dokumentert.

Tidligere forsøk Kommisjonen skriver på sin hjemmeside at kravet vil komme på den foreløpige dagsorden til deres neste møte.

I 2009 søkte Norge om å gjøre kontinentalsokkelen i nord over 250 000 kvadratkilometer større, og fikk det godkjent av FN. Norge eier ikke områder på selve Nordpolen. Canada og Danmark har også tidligere gjort krav på områder på Nordpolen, uten hell.

Grafikk: Kjell Erik Berg
Grafikk: Kjell Erik Berg Vis mer

Norge, Russland, Canada, USA og Danmark har kontinentalsokkel som strekker seg mot Nordpolen.

Når isen trekker seg tilbake i Arktisk på grunn av klimaendringer kan uante muligheter komme fram. Verdifulle ressurser kan komme fram, og områdene Russland krever kan inneholde både oljefelt og gassfelt.

Hvis kravet blir godkjent, vil Russland utvide sine landområder med 1,2 millioner kvadratkilometer, ifølge Barents Observer.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer