Russland gjør krav på Nordpolen

Opp til FN å avgjøre om de får viljen sin.

KREVER OMRÅDER PÅ NORDPOLEN: Russiske myndigheter har lagt fram et krav for FNs kontinentalsokkelkommisjon, om områder som strekker seg forbi Nordpolen. Foto: NTB Scanpix
KREVER OMRÅDER PÅ NORDPOLEN: Russiske myndigheter har lagt fram et krav for FNs kontinentalsokkelkommisjon, om områder som strekker seg forbi Nordpolen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Russiske myndigheter hevder at den russiske kontintentalsokkelen strekker seg forbi Nordpolen, skriver Barents Observer.

Det er etter langvarige etterforskninger at landet i går fornyet sitt krav til FNs kontinentalsokkelkommisjon, skriver avisa.

Opp til FN I kravet kommer det fram at Russland blant annet hevder å ha rett på området Lomonosovryggen, som også Danmark og Canada har gjort krav på. 

Det er nå opp til FN-kommisjonen å bestemme om Russlands krav skal bli godkjent.

- Kravet for de ytre grensene for kontinentalsokkelen i Polhavet er basert på den vitenskapelige forståelsen av at de sentrale undervannsryggene, blant dem Lomonosv, Medeleev, Alfa og Chukotskoye Heights, samt områdene mellom Podvodnikov og Chukotskaya, har en kontinental karakter, lyder et skriv fra myndighetene, referert til av RIA Novosti ifølge Barents Observer.

Forrige gang Russland søkte om landområder på Nordpolen mente FN at det russiske kravet ikke var godt nok dokumentert.

Tidligere forsøk Kommisjonen skriver på sin hjemmeside at kravet vil komme på den foreløpige dagsorden til deres neste møte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer