Russland gjør seg klar til stor militærøvelse

Russland forbereder landets største militærøvelse siden Sovjetunionen brøt sammen. Også Kina skal delta i øvelsen, som har navnet Vostok-2018.

Øvelsen finner sted i de østlige delene av Russland i august og september.

Den kommer rett i forkant av den største NATO-øvelsen på norsk jord siden 2002.

«Trident Juncture» er navnet på NATO-øvelsen med over 40 000 soldater fra 30 land.

Det er spesielt politidistriktene Øst, Innlandet, Trøndelag og Møre og Romsdal som vil bli direkte berørt av NATO-øvelsen.

Ifølge den britiske sikkerhetseksperten Mark Galeotti signaliserer Vostok-2018 at det russiske militæret er i ferd med å finne seg selv.

Trene på opprør

- Tross vestlige forsøk på å isolere Kreml ønsker land stadig å samarbeide med Russland. Via våpensalg og samarbeid bruker Russland militæret til å styrke sin geopolitiske tilstedeværelse i verden, sier Galeotti til den britiske avisa Independent.

Forskeren, som jobber ved Institute of International Relations i Praha, mener at soldatene trolig vil trene både på å håndtere opprør, ukonvensjonelle våpen og tradisjonelle militære trusler.

Russiske myndigheter har på forhånd gjort et poeng ut av Kinas deltakelse. Landet sender til sammen 3.200 soldater til regionen Transbajkal i Sibir fra 11.–15. september.

Størst siden 1981

Russlands forsvarsminister Sergej Sjoigu har dessuten sagt at øvelsen vil bli den største siden Zapad-81, både når det gjelder geografisk omfang, involverte kommando- og kontrollsentre og antall soldater.

- Det vil delta fallskjermsoldater og langtrekkende fly og transportfly, i tillegg til at det deltar kommandosentre og soldater fra Kinas og Mongolias væpnede styrker, sa Sjoigu til det russiske nyhetsbyrået Tass mandag.

Zapad-81 ble avholdt i 1981 i det daværende Sovjetunionen.

Da deltok 100.000 soldater, ifølge Internasjonalt senter for forsvar og sikkerhet i Estland.