Russland håndhever homolov under OL

Amerikansk senator oppfordrer til å bruke åpningsseremonien som homoparade.

LATTERLIGGJØR PUTIN: Homoaktivister i London demonstrerer mot Russlands nye homolov. (AP Photo/Lefteris Pitarakis) Scanpix
LATTERLIGGJØR PUTIN: Homoaktivister i London demonstrerer mot Russlands nye homolov. (AP Photo/Lefteris Pitarakis) ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er det russiske innenriksdepartementet som bekrefter at også deltakere og gjester under OL i februar vil være underlagt den kontroversielle homoloven, ifølge nyhetsbyrået Ria Novosti. Loven forbyr det den kaller «homo-seksuell propaganda» overfor mindreårige. President Vladimir Putin signerte loven i juni.

Homoflagg i åpningsseremonien
Samtidig oppfordrer den amerikanske senatoren Chuck Schumer de olympiske deltakerne i Sotsji til å gå med det regnbuefargete homo-flagget under åpningsseremonien i Sotsji.

- Det vil være ganske flaut for Putin, sier Schumer til MSNBCs program Morning Joe. Han kaller Putin for «skolegårdens pøbel», og sier:

- Å stå opp mot Putin akkurat nå er viktig, fordi han er en pøbel, sier Chuck Schumer.

«Homo-OL»
Den internasjonale olympiske komite har tidligere sagt at den har fått forsikringer fra det de kalte øverste hold i Russland om at loven skulle suspenderes for deltakere og gjester under Sotsji-OL. Men i helga kom tvilen, det unntaket Den internasjonale olympiske komiteen hadde håpet på var ikke lenger så sikkert. Og nå har de fått en avklaring de ikke ville ha fra russiske myndigheter.

Den internasjonale olympiske komite han ennå ikke reagert på avklaringen av hvordan loven skal praktiseres fra det russiske innenriksdepartementet.

Sotsji-OL står dermed i fare for å bli husker som «Homo-OL» allerede lenge før det har begynt.

- Ingen provokasjoner
- Ordensmakta vil ikke ha noen tvil når det gjelder folk som har en ikke-tradisjonell seksuell legning, og ikke gjør slike ting (å fremme homoseksualitet overfor mindreårige), ikke er del i noen provokasjoner, og deltar i OL på fredelig vis, heter det i erklæringen fra innenriksdepartementet.

Russiske myndigheter hevder med styrke at loven ikke diskriminerer homoseksuelle, men kun er ment for å hindre at unge mennesker blir påvirket av det loven omtaler som «homoseksuell propaganda». Men mange mener at loven åpner for angrep på homser, som er en utsatt gruppe i Russland. I Sovjettida kunne homoseksualitet straffes med opptil fem år i fangeleir, det er bare 20 år siden den loven ble opphevet.

Sjefen for Russlands olympiske komite, Alexander Zjukov, presiserer hvordan loven vil bli håndhevet. Det er åpenbart at Den russiske olympiske komite er på linje med regjeringen.

- Hvis en person ikke framfører sine synspunkter i nærvær av barn, vil ingen ting bli gjort. Folk med ikke-tradisjonell seksuell legning kan delta i konkurranser og alle andre aktiviteter i lekene uhindret. Helt uten å tenke på egen sikkerhet, sier Zjukov.