BEGRENSET: Russland begrenset leveransene av gass til Ukraina fra klokken åtte. Foto: Reuters/Gleb Garanich/NTB Scanpix
BEGRENSET: Russland begrenset leveransene av gass til Ukraina fra klokken åtte. Foto: Reuters/Gleb Garanich/NTB ScanpixVis mer

- Russland har begrenset gassen til Ukraina

Russisk energigigant begrenset leveransene klokka åtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland har begrenset leveransene av gass til Ukraina fra klokken åtte, opplyser det russiske energiselskapet Gazprom på Twitter.

- Avgjørelsen ble tatt på grunn av at Nafogaz Ukraine systematisk har latt være å betale. Gjelden er nå på 4,4 milliarder dollar, opplyser selskapet i en pressemelding.

- De har betalt null. På samme måte leverer vi null, sier Gazprom-talsmann Sergej Kuprijanov på en pressekonferanse.

Samtidig sier selskapet at de vil fortsette å sende gassforsyninger det er kontrakt om til europeiske forbrukere. Selskapet sier at man forventer at Ukraina sender leveransene videre. Mye gass fra Russland til Europa går gjennom Ukraina.

Russland krevde at Ukraina skulle innfri en større del av sin gassgjeld for tidligere leveranser. Da fristen utløp, innførte Gazprom forhåndsbetaling av gassleveranser til Kiev. Russerne velger også å ta Ukraina til voldgiftsdomstolen i Stockholm for å få innkrevet hele gjelden på rundt 25 milliarder kroner.

EU har uansett fryktet denne situasjonen. Flere av Unionens land er avhengige av gass fra Russland, og mye av den kommer via ukrainske rørledninger. EU har derfor prøvd å mekle i gasstriden mellom Moskva og Kiev, men i går kveld ble det klart at det fortsatt ikke var oppnådd enighet om gammel gjeld og pris på nye leveranser.

Da Russland og Ukraina kranglet om gassen i 2009, stengte russerne kranene og skapte store problemer i Europa. Denne gangen har EU-landene større gasslagre å tære på i sommermåneder som gir mindre forbruk, men avhengigheten av russisk gass har fått fart i europeernes arbeid med å spre energiforsyningene sine.

Norge er EUs nest viktigste leverandør, og Unionen sier den vil bygge på samarbeidet med «pålitelige partnere», melder NTB. Men videre jobber EU-kommisjonen med en plan for å minske energiavhengigheten utenfra og gjøre Europa mer selvforsynt.