HARD TALK: Statsminister Erna Solberg ble i kveld intervjuet av Stephen Sackur på BBC-programmet "Hard talk". Hun ble spurt om norsk innvandringspolitikk og om giverlandskonferansen om Syria som Solberg er vertskap for sammen med Storbritannias statsminister David Cameron.
HARD TALK: Statsminister Erna Solberg ble i kveld intervjuet av Stephen Sackur på BBC-programmet "Hard talk". Hun ble spurt om norsk innvandringspolitikk og om giverlandskonferansen om Syria som Solberg er vertskap for sammen med Storbritannias statsminister David Cameron.Vis mer

- Russland har et stort ansvar for stans i Syria-samtaler i Genève

Erna Solberg møtte David Cameron, og snakket til millioner via BBC i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

London (Dagbladet): Dagen før den store giverlandskonferansen for Syria går av stabelen i London, kommer meldinger om at samtalene i Genève om en politisk løsning i Syria har stoppet opp og er satt på vent.

Statsminister Erna Solberg, som kom til London i ettermiddag, sier det er viktig å legge press på alle aktørene som har innflytelse på situasjonen i Syria og partene i konflikten.

Refser Russland - Det gjelder Russland, Saudi-Arabia, Iran, blant andre. Det dreier seg om å sørge for at det er en situasjon i Syria som gjør at opposisjonen vil sitte og forhandle.

Russland har et stort ansvar, for de er nå en krigende deltaker i Syria, og de burde både legge press på regjeringen og selv også la være å bombe i disse områdene, sa Solberg til norsk presse i kveld.

På spørsmål om Russland bidrar til å trenere forhandlingene, svarte Solberg:

- De bidrar i alle fall ikke slik de kunne bidratt, nemlig ved å sørge for mer ro, konsentrere seg om ISIL-installasjonene og holdt fokus på det, istedenfor å fortsette å bombe mot posisjoner som de forhandlende partene i Genève har, sa Solberg.

Møtte Cameron I kveld møtte hun Storbritannias statsminister David Cameron i Downing Street nr. 10. Solberg og Cameron er sammen med Angela Merkel og emir Sabah Al-Ahmand av Kuwait vertskap for den internasjonale giverlandskonferansen for Syria som arrangeres i London i morgen. FN har uttalt at behovet for hjelp til Syria og nærområdene er 70 milliarder kroner.

- Når man har besøkt flyktningeleire i Jordan og Libanon og sett mangel på håp, må vi gjøre noe. Ellers øker bare problemene i verden, men mer ekstremisme og flere på flukt, sa Solberg da hun møtte Cameron i den britiske statsministerboligen.

Cameron understreket de gode relasjonene mellom Norge og Storbritannia, som nære NATO-allierte blant annet.
Han sa han er glad for at landene sammen kan gjøre det som er mulig for å skaffe penger til flyktningkrisa i og rundt Syria, og han takket ikke minst Solberg for hennes engasjement for utdanningsspørsmål.

Solberg skal i morgen lede en egen seanse om utdanning på konferansen.

Arbeidstillatelse Hun forventer at landene forplikter seg til å doble Syria- bevilgningene i forhold til i fjor. Et viktig tema på konferansen er også å skaffe arbeids- og inntektsmuligheter for flyktningene.

GODE VENNER: Norges statsminister Erna Solberg og Storbritannias statsminister David Cameron møttes i Downing Street nummer 10 i kveld. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GODE VENNER: Norges statsminister Erna Solberg og Storbritannias statsminister David Cameron møttes i Downing Street nummer 10 i kveld. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Vi jobber for å få de tre landene rundt Syria som har flest flyktninger, til å gi arbeidstillatelse til flere flyktninger, sa Solberg.
Dette var tema da dronningen av Jordan, Rania, besøkte Norge for kort tid siden.

Før møtet i Downing Street ble Solberg intervjuet av Stephen Sackur i det kjente BBC-programmet «Hard Talk» som sendes internasjonalt og sees av 70 millioner mennesker i løpet av en uke. Der fikk hun snakke om behovet for å skaffe mer penger til Syria, men hun måtte også svare om norsk flyktningpolitikk.

- Og så er jo britene også veldig opptatt av å få kommentarer fra andre på forhandlingene med EU om fortsatt å være med, sa Solberg.

Utdanning i konflikt Utdanning og beskyttelse av barn i krise og konflikt er en prioritert sak for Norge under konferansen. FN og hjelpeorganisasjonene fikk bare inn litt over 20 prosent av pengene de trengte til utdanningbistand inne i Syria i 2015.

Norge støtte til Syria var 1,5 milliarder kroner i 2015. Av dette gikk 250 millioner kroner til utdanning.

LEDERSKAP: Statsminister Erna Solberg er en vertene for giverlandskonferansen for Syria som arrangeres i London i morgen. Her kommer hun ut etter møtet med kollega David Cameron.Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LEDERSKAP: Statsminister Erna Solberg er en vertene for giverlandskonferansen for Syria som arrangeres i London i morgen. Her kommer hun ut etter møtet med kollega David Cameron.Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer