LØSLATT: Aslan Ocherkhaozhiev ble fredag pågrepet og løslatt av svensk grensepoliti. Russland har etterlyst mannen for drap og forbrytelser knyttet til terrorisme. Foto: NTB-SCANPIX
LØSLATT: Aslan Ocherkhaozhiev ble fredag pågrepet og løslatt av svensk grensepoliti. Russland har etterlyst mannen for drap og forbrytelser knyttet til terrorisme. Foto: NTB-SCANPIXVis mer

Russland har etterlyst norsk-tsjetsjenske Aslan (37) for terror: - Jeg er ingen terrorist

Fikk innvilget politisk asyl i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På fredag ble norsk-tjsetsjeneren Aslan Ocherkhadzhiev (37) fra Oslo pågrepet av grensepolitiet på flyplassen Arlanda i Stockholm.

Russiske myndigheter skal ha etterlyst 37-åringen for drap og forbrytelser knyttet til terrorisme, men etter noen timer i avhør ble han sluppet fri.

- Jeg reiste fra Norge på torsdag, og etter en dag i Sverige var planen å reise videre, men i passkontrollen fikk jeg beskjed av politiet om å bli med dem, sier Ocherkhadzhiev til Dagbladet.

37-åringen ble tatt med på et avhørsrom der han ble konfrontert med Russlands internasjonale etterlysning av ham.

Politisk aktiv

- Jeg ble skikkelig overrasket over etterlysningen. Jeg har reist ut og inn av Norge flere ganger etter at jeg ble norsk statsborger uten at noen har stoppet meg, sier han.

Den svenske påtalemyndigheten sa i går at etterlysningen dreier seg om gamle opplysninger fra Russland, og til Dagbladet forteller Ocherkhadzhiev hva etterlysningen dreier seg om.

- Jeg fikk innvilget politisk asyl i Norge på 2000-tallet fordi jeg var politisk aktiv under Tsjetsjenia-konflikten på slutten av 90-tallet. Men jeg måtte rømme til Norge sammen med min kone og våre to barn, da jeg begynte å bli forfulgt av tsjetsjenske og russiske myndigheter, sier Ocherkhadzhiev.

- Helt vanlig for Russland

Tsjetsjenia-ekspert Julie Wilhelmsen ved NUPI forteller at det er helt vanlig for Russland å stemple tsjetsjenere som lever i eksil som terrorister.

- Russland kalte konflikten som startet i 1999 for en antiterroroperasjon fordi da kunne de stemple både den passive og aktive motstandsbevegelsen som ønsket selvstyre for terrorister. Tsjetsjenerne som rømte fra konflikten har Russland derfor internasjonalt etterlyst gjennom Interpol som terrorister, forklarer Wilhelmsen.

NUPI-forskeren forteller at Russlands etterlysningspraksis har pågått i mange år, men at vesten anser russernes såkalte terrorister for flyktninger.

Hun mener likevel at dagens spente terrorklima kan føre til at enkelte land gir etter for russernes krav om utlevering.

- Hundrevis av fremmedkrigere har reist fra Kaukasus til Syria for å kjempe for IS. Folk er redde, og da kan terskelen for å utlevere flyktninger være lavere, sier hun.

- Jeg er ingen terrorist

I 2008 var saken til Ocherkhadzhiev oppe i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, men åtte år senere venter han fortsatt på utfallet av den.

- Jeg har vært vitne til mye som russiske myndigheter ikke ønsker at jeg skal fortelle om, og jeg er glad for at svenske myndigheter har innsett at etterlysningen er politisk motivert. Jeg er ingen terrorist og har ikke drept noen, sier han.

Russland har i lengre tid vært i konflikt med den russiske delrepublikken Tsjetsjenia, og tusenvis av mennesker er torturert og drept i forbindelse med Tsjetsjenia-konflikten.

Den russiske ambassaden har ikke besvart Dagbladets henvendelser.