Russland har etterlyst norsk-tsjetsjenske Aslan (37) for terror: - Jeg er ingen terrorist

Fikk innvilget politisk asyl i Norge.

LØSLATT: Aslan Ocherkhaozhiev ble fredag pågrepet og løslatt av svensk grensepoliti. Russland har etterlyst mannen for drap og forbrytelser knyttet til terrorisme. Foto: NTB-SCANPIX
LØSLATT: Aslan Ocherkhaozhiev ble fredag pågrepet og løslatt av svensk grensepoliti. Russland har etterlyst mannen for drap og forbrytelser knyttet til terrorisme. Foto: NTB-SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): På fredag ble norsk-tjsetsjeneren Aslan Ocherkhadzhiev (37) fra Oslo pågrepet av grensepolitiet på flyplassen Arlanda i Stockholm.

Russiske myndigheter skal ha etterlyst 37-åringen for drap og forbrytelser knyttet til terrorisme, men etter noen timer i avhør ble han sluppet fri.

- Jeg reiste fra Norge på torsdag, og etter en dag i Sverige var planen å reise videre, men i passkontrollen fikk jeg beskjed av politiet om å bli med dem, sier Ocherkhadzhiev til Dagbladet.

37-åringen ble tatt med på et avhørsrom der han ble konfrontert med Russlands internasjonale etterlysning av ham.

Politisk aktiv

- Jeg ble skikkelig overrasket over etterlysningen. Jeg har reist ut og inn av Norge flere ganger etter at jeg ble norsk statsborger uten at noen har stoppet meg, sier han.

Den svenske påtalemyndigheten sa i går at etterlysningen dreier seg om gamle opplysninger fra Russland, og til Dagbladet forteller Ocherkhadzhiev hva etterlysningen dreier seg om.

- Jeg fikk innvilget politisk asyl i Norge på 2000-tallet fordi jeg var politisk aktiv under Tsjetsjenia-konflikten på slutten av 90-tallet. Men jeg måtte rømme til Norge sammen med min kone og våre to barn, da jeg begynte å bli forfulgt av tsjetsjenske og russiske myndigheter, sier Ocherkhadzhiev.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer