Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Russland har funnet «billioner av diamanter» i et 35 millioner år gammelt asteroide-krater

- Utgjør ti ganger så mye som verdens kjente diamant-reserver.

OPPSIKTSVEKKENDE: - Funnet vil oversvømme verdensmarkedet. Foto: Google Maps/skjermdump
OPPSIKTSVEKKENDE: - Funnet vil oversvømme verdensmarkedet. Foto: Google Maps/skjermdump Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russland har nå gjort tidligere graderte dokumenter tilgjengelige som vil forbause en hel verden, skriver The Christian Science Monitor.

En godt bevart statshemmelighet som har blitt holdt hemmelig for verden siden 1970-tallet skal nå være avslørt.

Russiske geologer skal for rundt 40 år siden funnet et 35 millioner år gammelt krater i Sibir, som inneholder «billioner av diamanter». Altså nok til å forsyne verden med materialet i over 3000 år til.

Krateret går under navnet Popigai Astroblem og skal inneholde de dyrebare mineralene som selges til blodpris verden over.

Avslørte hemmeligheten Sovjetiske myndigheter bestemte seg for å holde funnet hemmelig, og ikke utnytte det, fordi de allerede håvet inn med penger fra en annen diamant-kilde i Yakuta.

De fryktet at funnet ville ødelegge det allerede strengt kontrollerte verdensmarkedet.

Sovjet hadde også investert tungt i kunstige diamanter, og hvis verden fikk vite om dette funnet, ville investeringen gått i vasken.

Hemmeligheten ble kjent over helgen, da russiske myndigheter ga geologer tillatelse til å snakke med journalister om krateret.

- Vil oversvømme markedet Ifølge det statlige nyhetsbyrået, ITAR-Tass, er de aktuelle diamantene «dobbelt så harde» som vanlige diamanter. Dette vil isåfall gjøre diamantene ideelle for blant annet industribruk. Prisen går vel heller ikke ned av den grunn.

Lederen for det geologiske instituttet Novosibirsk, Nikolai Pokhilenko, sier til byrået at det er nok diamanter i krateret til å oversvømme verdensmarkedet.

- Ressursene som finnes i Popigai-krateret er 10 ganger større enn alle verdens kjente diamant-reserver, sier han.

Hvis det er tilfellet, vil Russland få nær monopol på en naturressurs som trolig vil bli mer og mer etterspurt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media