HACKET: Ifølge den danske forsvarsministeren, Claus Hjort Frederiksen, skal Russland ha skaffet seg tilgang til ansattes e-post i det danske forsvaret. Foto: REUTERS/Ints Kalnins
HACKET: Ifølge den danske forsvarsministeren, Claus Hjort Frederiksen, skal Russland ha skaffet seg tilgang til ansattes e-post i det danske forsvaret. Foto: REUTERS/Ints KalninsVis mer

Russland har hacket det danske forsvaret i over to år

Ny rapport avslører hackingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere danske medier melder om at en hackergruppe skal ha skaffet seg tilgang til ansattes e-post i det danske forsvaret.

Hacking av e-post
Dette opplyser forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, ifølge den danske avisen Berlingske.

- Det er sterkt kontrollert, det som foregår. Dette er ingen liten hackergruppe som gjør det for sport, sier han.

Gruppen skal være knyttet til etterretningstjenestene eller sentrale elementer i den russiske regjeringen, og i følge forsvarsministeren er det en evig kamp for å holde dem unna.

Frederiksen sier til Berlingske at det han ikke kommer til å be om en forklaring fra Russland.

- Det kunne jeg ikke fått meg selv til, for jeg vet jo at jeg ikke vil få et svar. Slik er det jo, det er en daglig kamp mot disse hackerne, sier Frederiksen.

Hackergruppen skal ha fått tilgang til ansattes e-post i 2015 og 2016.

Knyttet til Russland
Gruppen, som blant annet går under navnet «Fancy Bear», er ifølge flere etterretningsorganisasjoner knyttet helt opp til president Vladimir Putins styre. Det skriver Berlingske.

Gruppen har blitt vurdert av amerikanske IT-eksperter, som mener gruppen er den russiske etterretningstjenestens hackerenhet.

Ifølge Berlingske er gruppen også identisk med en av de to ledende hackergruppene, som i fjor skaffet seg ulovlig tilgang til Demokratenes e-postkontoer i USA.

Angrepet er beskrevet i en ny rapport fra Senter for nettsikkerhet i forsvarets etterretningstjeneste, skriver danske Ekstra Bladet.

Rapporten beskriver hvordan «en målrettet, vedvarende og ressurssterk utenlandsk aktør har spionert på Danmark», i et forsøk på å misbruke informasjonen på «rekruttering, utpressing eller planlegging av ytterligere spionasje.»

Fått beskjed om å endre passord
Hackerne har fått til gang til såkalte ikke-gradert informasjon, men angrepet kan fortsatt skade Danmarks sikkerhet, står det i rapporten.

Angrepet skal ha skjedd ved at hackere har sendt e-post til nøye utvalgte personer i forsvaret. Disse meldingene så ut til å komme internt fra forsvaret.

I e-postene har personene fått beskjed om å endre passordet, fordi systemet skulle oppdateres. På denne måten fikk hackerne tak i passordene, og kunne tømme e-posten for informasjon, skriver BT.

Saken oppdateres.