- Russland har manipulert. De har tåkelagt. De har rett fram løyet

Russland fordømmes i krisemøte i FNs sikkerhetsråd.

HARDE KAMPER: En ukrainsk soldat puster ut etter kamper med separatister i Ilovaisk for to dager siden. Foto: EPA/IVAN BOBERSKYY
HARDE KAMPER: En ukrainsk soldat puster ut etter kamper med separatister i Ilovaisk for to dager siden. Foto: EPA/IVAN BOBERSKYYVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Alarmen har gått etter meldinger om at Russland har sendt hundrevis av soldater til Øst-Ukraina. FNs sikkerhetsråd sitter i møte i ettermiddag lokal tid i verdensorganisasjonens hovedkvarter i New York for å diskutere krisa i Ukraina.

Nato offentligjorde i dag nye satelittbilder som de mener viser russiske kampstyrker i militæroperasjoner inne på ukrainsk territorium. Bildene, som skal være tatt seint i august, viser en artillerienhet som beveger seg i en konvoi gjennom den ukrainske landsbygda, ifølge Nato.

Det skal være det østlige Nato-landet Litauen som ba om møtet.

- Vi fordømmer Russlands brudd på Ukrainas suverenitet. For lenge har overtrampene foregått et steg av gangen, sier Litauens FN-ambassadør ved starten til møtet.

- Russland har manipulert. De har tåkelagt. De har rett fram løyet. Russlands president Vladimir Putin vil ikke en gang anerkjenne det vi alle nå vet, at Russland har støttet separatistene med våpen og nå deltar i kampene. Spørsmålet er hva vi kan gjøre for å få Russland til å lytte. Kostnaden ved ikke å handle, vil være uakseptable, sier USAs FN-ambassadør Samantha Powers under møtet.

- Farlig situasjon - Situasjonen er allerede farlig og uforutsigbar, sier Chiles FN-ambassadør.

- Det er nå overveldende bevis for at russiske styrker og våpen er inne i Ukraina. Det er et soleklart brudd på Ukrainas suverenitet, sier Australias representant i Sikkerhetsrådet.

Det samme sier Storbritannias FN-ambassadør.

FNs visegeneralsekretær Jeffrey Feltman gjorde det samtidig klart at FN ikke var i stand til uavhengig å bekrefte opplysningene om at Russland opererte inne i Ukraina.

Russlands FN-ambassadør slo også tilbake mot anklagene fra USA og ba landet om å slutte å blande seg i indre anliggende i andre suverene stater, inkludert Ukraina.

- Russiske styrker i Ukraina Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko hevder at russiske styrker har rykket inn i Sør- og Øst-Ukraina, og at de har tatt kontroll over flere byer og landsbyer.

- Russiske styrker har nå blitt satt inn i Ukraina, sier han i en uttalelse, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge CNN har mer enn 1000 tungt bevæpnede russiske soldater rykket inn i Ukraina. BBC skriver at en pro-russiske opprørsleder i det østlige Ukraina i dag har uttalt at mellom 3000 og 4000 russere deltar i kamper.

En rekke vestlige statsledere har i dag reagert kraftig på det de oppfatter som en russisk invasjon av et europeisk land. Russland benekter imidlertid fortsatt at de er involvert i noen militær aktivitet i Øst-Ukraina.

BILDEBEVIS: Nato offentliggjorde i dag satellitbilder som de mener viser russiske artilleri-styrker inne på ukrainsk territorium. Bildet er datert 21. august. Foto:  EPA/NATO / DIGITALGLOBE / HANDOUT
BILDEBEVIS: Nato offentliggjorde i dag satellitbilder som de mener viser russiske artilleri-styrker inne på ukrainsk territorium. Bildet er datert 21. august. Foto: EPA/NATO / DIGITALGLOBE / HANDOUT Vis mer