- Russland har mistet all innflytelse på separatistene

Det sier president Putins talsmann Dmitry Peskov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ifølge lederen for Ukrainas antiterrorsenter pågår det nå harde kamper i den østlige byen Kramatorsk, der ukrainske sikkerhetsstyrker gikk inn tidlig i morges.

 - Det er skyting og sammenstøt rundt i Kramatorsk. Det vi står overfor i Donetsk-regionen og de østlige områdene, er ikke bare en type kortvarig oppstand. Det er faktisk krig, sa Vasyl Krutov på en pressekonferanse.

På en pressekonferanse tidligere i dag hevdet den russiske ledelsen at det ikke lenger er mulig å kontrollere de pro-russiske separatistene i Øst-Ukraina fra der de sitter i Russland. Det skriver Reuters.

- Fra nå av har Russland mistet all innflytelse over disse menneskene, sa president Putins talsmann Dmitry Peskov.

Han klandrer den ukrainske offensiven.

- Det er umulig å overbevise dem om å legge ned våpnene når det finnes en direkte trussel mot livene deres, sier han.

To personer skal være drept Det har kommet noen rapporter fra Krematorsk som dreier seg om at to personer skal være drept. Ukrainske tjenestemenn melder at to personer skal være drept i kampene, mens lokal presse melder om minst fem drepte og 17 sårede.

I Slovjansk, som ligger nord for Krematorsk, skal det også ha blitt utkjempet harde kamper mellom separatister og ukrainske styrker. En reporter fra nyhetsbyrået AFP beskriver en skuddveksling med automatvåpen der minst én mann skal ha blitt drept og en svært alvorlig skadd.

Ber om hjelp Peskov sa også at tusenvis av mennesker fra den sørlige delen av Ukraina, der mesteparten av befolkningen er russisktalende, har vendt seg til Moskva der de ber om hjelp.

- Et overveldende flertall av befolkningen krever aktiv hjelp fra Russland.

På spørsmål om hvordan Russland vil reagere på den ukrainske offensiven mot separatistene, sier Peskov at han rett og slett ikke vet.

- Jeg kan ikke svare på spørsmålet. Dette er en helt ny situasjon for oss.

Dimitrij Peskov kommenterte også brannangrepene og gatekampene i byen Odessa i går, der over 40 mennesker mistet livet. Ifølge talsmannen er dette bevis på at regimet i Kiev fyrer opp ekstrem nasjonalisme.

- De står med blod opp til albuene. Kiev og deres vestlige sponsorer provoserer praktisk talt denne blodutgytelsen og er ansvarlige for det, sa Peskov.

Flere drept i Odessa I den sørlige millionbyen Odessa ble fire mennesker drept i sammenstøt mellom pro-russiske og pro-ukrainske separatister. Seint i går kveld ble ytterligere 31 mennesker bekreftet omkommet etter en voldsom brann i et fagforeningsbygg i byen. 

Til sammen døde 44 mennesker i går.

USAs president Barack Obama og Tysklands forbundskansler Angela Merkel holdt fredag kveld en felles pressekonferanse utenfor Det hvite hus. 

De gjorde det klart at de har en tredje pakke med sanksjoner klare, som kan få store konsekvenser for Russlands økonomi.

<strong>OPPTØYER:</strong> Ukrainas innenriksdepartement melder at ukrainske styrker skal ha tatt tilbake sikkerhetstjenestens hovedkvarter i Slovjansk. Dette bildet ble tatt i byen Krematorsk tidligere i dag. To personer skal være drept kampene som foregår i byen. Foto: REUTERS/Marko Djurica/NTB scanpix
OPPTØYER: Ukrainas innenriksdepartement melder at ukrainske styrker skal ha tatt tilbake sikkerhetstjenestens hovedkvarter i Slovjansk. Dette bildet ble tatt i byen Krematorsk tidligere i dag. To personer skal være drept kampene som foregår i byen. Foto: REUTERS/Marko Djurica/NTB scanpix Vis mer

- Vi vil ikke bruke dem, men vi har sanksjoner klare for å vise at vi mener alvor, uttalte Merkel.

<strong>MISTET KONTROLLEN:</strong> Dmitry Peskov er president Putins talsmann. Han hevder Russland har mistet all innflytelse på de pro-russiske separatistene. Foto: AP Photo/Maxim Shemetov/NTB scanpix
MISTET KONTROLLEN: Dmitry Peskov er president Putins talsmann. Han hevder Russland har mistet all innflytelse på de pro-russiske separatistene. Foto: AP Photo/Maxim Shemetov/NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer