Forholdet til Russland etter krigen:

- Russland har mistet all tillit

Forbundskansler Olaf Scholz mener at når krigen i Ukraina tar slutt, er det mulig å gjenskape en fredelig tilstand i Europa, dersom Russland er villige til det. Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug vurderer det som lite realistisk nå.

- MISTET ALL TILLIT: Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug sier at Vladimir Putin og Russland har mistet all tillit som følge av alle krigsforbrytelsene og ødeleggelsene. Foto: Ramil Sitdikov / AP / NTB
- MISTET ALL TILLIT: Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug sier at Vladimir Putin og Russland har mistet all tillit som følge av alle krigsforbrytelsene og ødeleggelsene. Foto: Ramil Sitdikov / AP / NTB Vis mer
Publisert

Onsdag sa forbundskansler Olaf Scholz i Tyskland at det er vilje i EU og Nato til å diskutere og løse alle spørsmål om felles sikkerhet med Russland. Han sa også at det er mulig å gjenskape en fredelig tilstand i Europa, slik som har fungert tidligere, dersom Russland er villige til det.

Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug sier til Dagbladet at han først og fremst synes at Scholz svarte godt for seg.

- Problemet er at så lenge Russland er et diktatur, vil nabolandene deres aldri være trygge. Det vil ikke være nok at Russland sier at ting kan bli som før. For Russlands ødeleggelser og krigsforbrytelser har medført at de har mistet all tillit, sier Dalhaug til Dagbladet.

- Hvor realistisk er det at man kan gjenskape et forhold til Russland som fungerer?

- På nåværende tidspunkt er det veldig lite realistisk. For det første forsøker Russland å ta livet av OSSE. For det andre vil enhver framtidig avtale med Russland være preget av mye mer mistenksomhet enn tidligere. For det tredje er det vanskelig å se for seg at Russland vil få en leder som man kan ha tillit til, for man må regne med at Putins etterfølger vil komme fra hans egen krets.

PANELSAMTALE: Onsdag deltok Støre og Scholz i en panelsamtale i Berlin. Foto: Javad Parsa / NTB
PANELSAMTALE: Onsdag deltok Støre og Scholz i en panelsamtale i Berlin. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

Scholz' uttalelse

Det var under en panelsamtale under sikkerhetskonferansen i Berlin at Scholz og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ble spurt om hvordan de ser for seg at Tyskland og Norge vil forholde seg til Russland når krigen i Ukraina tar slutt.

Scholz var tydelig i sin fordømmelse av Russland da han svarte på spørsmålet. Blant annet sa han at Russland har en imperialistisk tilnærming, slik som man kjenner fra tidligere århundre.

Deretter sa han at et framtidig samarbeid med Russland fordrer at man gjenopptar avtalene fra de siste tiåra som la grunnlaget for en fredelig og sikker tilstand i Europa. Dette innebærer blant annet at det er uakseptabelt å endre internasjonalt anerkjente grenser ved bruk av makt.

Scholz sa også at for at man skal kunne samarbeide med Russland igjen, må Russland akseptere åpensinnede samfunn, åpne samfunn og demokratier som styres på en annen måte enn Russland.

Men Scholz sa også at det er vilje i EU og Nato til å diskutere og løse alle spørsmål med Russland. Og til slutt konkluderte han:

- Vi kan komme tilbake igjen til en fredelig tilstand som fungerte, og skape trygghet igjen, dersom Russland er villige til å gjenskape denne fredelige tilstanden.

BENEKTER INNLEGGELSE: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov avviser at han har vært innlagt på sykehus i en video publisert på Telegram. Video: Telegram / Maria Zakharova Vis mer

Støres uttalelse

I disse dager er det uvanlig å høre vestlige statsledere åpne for at det er mulig å gjenoppbygge et fungerende forhold til Russland. Blant annet fordi det er umulig å forutsi hvilket Russland man vil stå overfor når krigen i Ukraina tar slutt, noe Støre påpekte da han svarte på det samme spørsmålet.

- Det er et stort og åpent spørsmål hva Russland vil være under og etter krigen, og hvilke krefter som vil vinne fram. I mellomtida må vi være årvåkne og stå sammen, sa Støre.

Dagbladet har vært i kontakt med Statsministerens kontor, som henviser til Forbundskanslerens kontor. «Vennligst forstå at forbundskansleren ord står for seg selv», uttaler en talsperson for Tysklands regjering til Dagbladet.

PENSJONERT GENERALLØYTNANT: Arne Bård Dalhaug. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PENSJONERT GENERALLØYTNANT: Arne Bård Dalhaug. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Problemet med uttalelsen

Pensjonert generalløytnant Dalhaug sier at slik han leser Scholz' svar, må han snakke om Helsingfors-prosessen.

- Den startet i 1975 med Konferansen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (KSSE), som etter hvert ble til Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE). Jeg vil kort oppsummere det som lå til grunn for Helsingfors-prosessen med fem punkter:

  • Ingen stater har rett til innflytelsessfære.
  • Ingen stater har rett til å intervenere i andre lands innenrikspolitiske situasjon.
  • Alle stater står fritt til å velge sine egne sikkerhetsarrangementer og allianser.
  • Man skal avstå fra all bruk av makt eller trusler om bruk av makt.
  • Internasjonalt anerkjente grenser skal respekteres.

Dalhaug poengterer at Russland har brutt alle disse forpliktelsene, noe som bringer ham til problemet med Scholz' uttalelse.

- Det er veldig vanskelig å se for seg at det er mulig å gå tilbake til en slik situasjon. For siden 24. februar har Russland brukt vetoretten sin til å blokkere alle budsjettprosesser i OSSE, noe som skaper usikkerhet knyttet til om OSSE i det hele tatt vil overleve. Russland viser heller ingen interesse for å endre situasjonen, sier Dalhaug og fortsetter:

- Man må helt tilbake til tidlig 2000-tall eller slutten av 90-tallet for å finne en situasjon som fungerte. Etter den tid ble Russland raskt mer autoritært. Seinere, i 2007, holdt Putin sin berømte tale i München, i 2008 angrep Russland Georgia og i 2014 annekterte de Krim.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer