Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland har prøveavfyrt en salve av ballistiske atomraketter

Det har aldri tidligere skjedd at fire Bulava-raketter har blitt avfyrt samtidig fra en enkelt ubåt i Borei-klassen.

RAKETTER: Her prøveskyter Russland fire missiler som kan bære opptil seks atommvåpen. Dette er en den kraftigste våpentesten fra en enkelt ubåt siden kalde krigen. Video: Russiske Forsvarsdepartementet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BARENTS OBSERVER/DAGBLADET: Atomubåten «Jurij Dolgorukij» avfyrte i går fire Bulava-raketter fra Kvitsjøen. Ifølge den militære fjernsynskanalen Zvezda opplyste Nordflåtens pressetjeneste at alle de fire uarmerte øvelsesstridshodene hadde nådd sine utpekte mål på Kura-prøvefeltet som befinner seg på Kamsjatka-halvøya.

Denne prøveoppskytingen er den kraftigste våpentesten fra en enkelt ubåt siden den kalde krigen.

Det russiske forsvarsdepartementet har sluppet en video som viser avfyringen av alle de fire rakettene (se over).

I september 2016 rapporterte Barents Observer at samme ubåt hadde skutt opp to Bulava-raketter, også da fra neddykket posisjon i Kvitsjøen.

Om man regner med gårsdagens øvelse, har Russland testet ut mer enn 30 Bulava-raketter siden 2004. Bulava-rakettene er ment å være framtidig hjørnestein i det maritime «beinet» til den russiske atomtriaden. De er også landets dyreste våpenprosjekt.

«SATAN 2»: Det russiske forsvaret offentliggjorde bilder av en prøveskyting av deres nye interkontinentale våpen, som de har døpt «Satan 2». Video: CNN Vis mer

8000 kilometer i rekkevidde

Rakettene, som av NATO omtales som SS-N-32, består av tre trinn. De har en anslått rekkevidde på omkring 8000 kilometer, og kan bære opptil seks individuelle, «smarte» atomstridshoder.

Den russiske marinen har tre ubåter i Borei-klassen som er utstyrt med Bulava-raketter.

En av dem seiler i Nordflåten, mens de to andre inngår i Stillehavsflåten. Ytterligere fem ubåter i samme klasse er for tiden under bygging ved Sevmasj-verftet i Severodvinsk.

Største flerrakettoppskytinger i 1991

«Behemoth» var navnet på en øvelse som Sovjetunionen foretok i 1991. Øvelsen ble ansett som et mulig scenario for en eventuell atomkrig mot USA, og ble utført for å bekrefte at det var mulig og trygt å avfyre raske salver fra under vann.

6. august 1991 utførte ubåten «Novomoskovsk» en fullskala undervannsoppskyting, der samtlige av de 16 SS-N-32 rakettene om bord ble avfyrt.

Hele salven tok tre minutter og 44 sekunder, med 14 sekunders intervall mellom hver avfyring. I løpet av disse minuttene kvittet ubåten seg med mer enn 650 tonn vekt. Ifølge Wikipedia traff den første og den sekstende raketten målene sine på Kura-prøvefeltet på Kamsjatkahalvøya, mens de øvrige selvdestruerte underveis.

ALLE BOMBERS FAR: Russland har en vakuumbombe som er fire ganger kraftigere enn den USA slapp i Afghanistan den 13. april. Video: CNN / Russia Channel 1 / US Air Force / US Forces Afghanistan Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!