SKJØT OPP RAKETT:  Raketten av typen RS-12M Topol ble skutt opp av Russlands strategiske rakettstyrke fra det sørlige Astrakhan-området nær Det kaspiske hav i dag. Raketten traff målet, som var et øvelsesområde i Kasakhstan. Bildet er fra en militærøvelse Russland hadde denne uken. Foto: Mikhail klimentyev / Pool / AFP Photo / NTB Scanpix
SKJØT OPP RAKETT: Raketten av typen RS-12M Topol ble skutt opp av Russlands strategiske rakettstyrke fra det sørlige Astrakhan-området nær Det kaspiske hav i dag. Raketten traff målet, som var et øvelsesområde i Kasakhstan. Bildet er fra en militærøvelse Russland hadde denne uken. Foto: Mikhail klimentyev / Pool / AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

Russland har prøveskutt en langdistanserakett

Det kunne de spart seg for midt under Ukraina-krisen, mener forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prøveskytingen skjer i en situasjon preget av betydelig spenning etter den russiske militære intervensjonen i Ukraina.

Men oppskytningen var planlagt før Ukraina-krisen, og amerikanske myndigheter var gjort kjent med den på forhånd, ifølge en ikke navngitt amerikansk tjenestemann som nyhetsbyrået Reuters har snakket med.

FØLG UTVIKLINGEN I VÅRT LIVESTUDIO!

Til NTB sier seniorforsker John Kristen Skogan ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt at alt tyder på at oppskytingen sammenfalt tilfeldig i tid med krisen på Krim-halvøya.

- Burde passet bedre på - Det kan meget vel skyldes en tilfeldighet, men det er noen som kanskje burde passet bedre på ved ikke å foreta denne prøveskytingen akkurat nå, sier Skogan.

- Det kan være en påminnelse overfor USA om at forholdet mellom de to landene dreier seg om langt alvorligere ting enn det som konflikten i Ukraina dreier seg om, fortsetter forskeren.

Han mener det er viktig å huske på at Krim har en broket forhistorie, også etter den kalde krigens slutt.

- Historisk er ikke Krim en del av Ukraina, men av Russland. Og det setter Krim i en særstilling sammenlignet med andre områder av Ukraina hvor majoriteten er russisk. Derfor er det veldig viktig at dette ikke sprer seg til nye områder, for da har vi en mye farligere situasjon, sier Skogan.

Vellykket Ifølge det russiske forsvarsdepartementet var prøveoppskytning av raketten - en såkalt Intercontinental Ballistic Missile (ICBM) - vellykket.

Raketten av typen RS-12M Topol ble skutt opp av Russlands strategiske rakettstyrke fra det sørlige Astrakhan-området nær Det kaspiske hav, om lag 45 mil fra grensa til Ukraina, tirsdag. Raketten traff målet, som var et øvelsesområde i Kasakhstan, sier forsvarsdepartementets talsmann Igor Jegorov til nyhetsbyrået RIA.

Signal til Vesten Russland prøveskyter interkontinentale raketter relativt ofte og varsler vanligvis dette på forhånd, noe som betraktes som et signal til Vesten om landets atomvåpenkapasitet og en forsikring til russerne om at president Vladimir Putin vil beskytte dem.

Rakettypen som ble brukt, er om lag 20 meter lang og ble tatt i bruk i 1985, seks år før Sovjetunionens oppløsning. Den kan frakte atomstridshoder og har en rekkevidde på 10.500 kilometer. (NTB)

 PRØVESKYTNING AV RAKETT:  Det var en missil av denne typen, RS-12M Topol, som Russland nå skjøt opp i nærheten av Det kaspiske hav i kveld. Dette bildet er fra en militær øvelse utenfor Moskva i 2008. Foto: Dima Korotayev / Files 6 / AFP Photo / NTB Scanpix
PRØVESKYTNING AV RAKETT: Det var en missil av denne typen, RS-12M Topol, som Russland nå skjøt opp i nærheten av Det kaspiske hav i kveld. Dette bildet er fra en militær øvelse utenfor Moskva i 2008. Foto: Dima Korotayev / Files 6 / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer