Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Russland har sendt 6000 soldater og 30 pansrede kjøretøy til Krim-halvøya

Det hevder den ukrainske forsvarsministeren.

PANSREDE KJØRETØY:  Russiske militære kjøretøye er her på vei fra Sevastapol til Simferopol i Krim-regionen. Ifølge Ukrainas forsvarsminister skal Russland ha sendt 6000 soldater og 30 pansrede kjøretøy til den prorussiske halvøya. Foto: Reuters/Baz Ratner
PANSREDE KJØRETØY: Russiske militære kjøretøye er her på vei fra Sevastapol til Simferopol i Krim-regionen. Ifølge Ukrainas forsvarsminister skal Russland ha sendt 6000 soldater og 30 pansrede kjøretøy til den prorussiske halvøya. Foto: Reuters/Baz Ratner Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SIMFEROPOL/OSLO: (Dagbladet): Situasjonen på den ukrainske, prorussiske Krim-halvøya har vært svært spent de siste dagene.

Fredag kom det meldinger om troppeforflytninger til den russiske militærbasen ved Sevastopol og at væpnede uniformerte menn har okkupert de to flyplassene på halvøya og satt opp kontrollposter flere steder.

Nå sier den ukrainske forsvarsministeren at Russland har sendt 6000 soldater og 30 pansrede kjøretøy inn i Krim-regionen, melder The Independent.

Luftrommet over Krim-halvøya er stengt for all flytrafikk, opplyser flyplassmyndighetene ved den internasjonale flyplassen i Simferopol.

Rakettbase Dagbladets reportere var lørdag ved den stengte flyplassen i Simferopol, hvor det sto noen unge soldater utenfor terminalen. De ønsket ikke å snakke med Dagbladet, men Dagbladets sjåfør spurte om de var russiske. Det bekreftet de.

På spørsmål om hva de gjorde, svarte de:

- Vi holder vakt.
 
Nyhetsbyrået Interfax melder at Russland forsøker å ta kontroll over en ukrainsk rakettbase på Krim-halvøya. Rundt 20 soldater skal inntatt basen vest på Krim i et forsøk på å overta den. Interfax melder videre at forhandlinger er underveis, men sier ingenting om eventuelle sammenstøt eller sårede.

Det ukrainske telefonselskapet Ukrtelecom sier at telenettet og internettforbindelene mellom Krim-halvøya og resten av Ukraina har blitt kuttet, melder Kyiv Post.

Russisk innflytelsessfære Situasjonen er svært spent etter rapportene om at luftrommet over hele Krim er stengt, og styrker fra den russiske svartehavsflåten er i ferd med å ta kontroll over en ukrainsk rakettbase.

For alle praktiske formål er Krim nå i russisk innflytelsessfære, mens man i Kiev sitter maktesløs og ser på.

De nye myndighetene har etter all sannsynlighet fått beskjed fra EU og USA om ikke å gjøre noen militære framstøt, og i virkeligheten er de nye myndighetene i Kiev et veldig begrenset handlingsrom.

Økonomien ligger i ruiner, og det er bare EU, USA og Verdensbanken som kan forhindre at landet går konkurs.

Advarer USAs president Barack Obama har advart Russland mot konsekvensene av å intervenere militært i Ukraina. 

- Vi er svært bekymret over rapportene om russiske troppebevegelser inne i Ukraina. Enhver krenkelse av Ukrainas suverenitet og territoriale integritet, vil være svært destabiliserende, sier Obama. 

- USA vil sammen med verdenssamfunnet forsikre om at en militær intervensjon i Ukraina vil få sine kostnader, sier han videre, uten å utdype hvilke straffereaksjoner han ser for seg.

En kilde i Washington antyder imidlertid at USA kan komme til å boikotte G8-møtet som etter planen skal holdes i Sotsji i juni, melder nyhetsbyrået Reuters.

Hele Norges coronakart