Forsvarssjefen tror uttrekking fra Irak kan øke Putins handlingsrom

- Russland har styrket sin posisjon

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen mener Russland vil styrke sin innflytelse i Midtøsten dersom USA og andre NATO-land trekker seg helt ut av Irak. Mandag kveld kom motstridende nyheter om uttrekning.

IRAK: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen vil ikke peke i den ene eller andre retning på spørsmål om hvilken utvikling vi kan se i Irak etter at parlamentet vedtok å utvise alle utenlandske styrker. Han tegner likevel et faretruende bilde der ISIL kan få større fotfeste i regionen. Video: Emilie Rydning Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Etter at intervjuet med Haakon Bruun-Hanssen ble gjort mandag, ble det kjent at den USA-ledede koalisjonen velger å trekke seg ut av Irak. Det framkommer av et brev sendt til de irakiske myndighetene, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Samtidig avviser forsvarsminister Mark Esper at en uttrekning er nært forestående.

- Det er uten tvil en ekstremt spent situasjon. Det er spent mellom Iran og USA, men det er også en spent situasjon i Irak, hvor disse hendelsene har funnet sted, sier Bruun-Hansen til Dagbladet.

- Hvordan dette vil utvikle seg, tør jeg ikke å spå. Det er mange aktører og interesser involvert, fortsetter han.

Forsvarssjefen har nettopp hørt forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) holde sitt årlige nyttårsforedrag i Oslo Militære Samfund. Der slo statsråden fast at det norske militære bidraget kan bli endret.

- VI er i Irak på invitasjon fra den irakiske regjering. Skulle regjeringen følge parlamentet og si at den ikke ønsker vårt nærvær, så har vi ikke noe annet valg enn å reise hjem, konstaterer Bruun-Hansen.

Russland styrket

På spørsmål om hvilke konsekvenser det kan få om USA og andre NATO-allierte trekker sine styrker ut av Irak nå, svarer forsvarssjefen som følger:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer