- Russland har tusener av soldater i Ukraina

Det sier NATO-offiser.

ØST-UKRAINA:  En prorussisk soldat kjørere en tanks i nærheten av landsbyen Berezove i Øst-Ukraina. Ifølge en NATO-offiser har russland mange tusen soldater på ukrainsk side av grensen. Foto:(AP Photo/Sergei Grits
ØST-UKRAINA: En prorussisk soldat kjørere en tanks i nærheten av landsbyen Berezove i Øst-Ukraina. Ifølge en NATO-offiser har russland mange tusen soldater på ukrainsk side av grensen. Foto:(AP Photo/Sergei GritsVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland har flere tusen soldater og hundrevis av tanks og stridsvogner inne i Ukraina, sier en NATO-offiser.

- Informasjonen vi fikk i går, er at det er flere tusen soldater aktive inne i Øst-Ukraina, utstyrt med flere hundre pansrede kjøretøyer, sier en NATO-offiser til NTB på toppmøtet i Wales.

NATO har tidligere opplyst at det står «godt over 1 000» russiske soldater inne i Ukraina.

Krisen i Ukraina og forholdet til Russland er det dominerende temaet på Nato-toppmøtet i Newport i Wales som startet i dag.

Møttes før møtet
Før NATO-møtet i dag møtte Ukrainas president Petro Porosjenko USAs president Barack Obama den britiske statsministeren David Cameron, Frankrikes president François Hollande, Tysklands statsminister Angela Merkel og den italienske statsministeren Matteo Renzi for å diskutere situasjonen i hjemlandet.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen anklager i klare ordelag Russland for å angripe Ukraina da han åpnet NATO-møtet i dag.

— Vi står overfor et dramatisk skifte i sikkerhetssituasjonen. I øst angriper Russland Ukraina, sa han.

- Soldatene må ut
Samtidig, på en pressekonferansen i Kiev i dag sa talsmann for den ukrainske hæren oberst Andriy Lysenko at Petro Porosjenko håper på en våpenhvileavtale når Ukraina, Russland, og representanter for de pro-russiske opprørerne i Øst-Ukraina møtes i den hviterussiske hovedstaden Minsk i morgen.

Dette fordrer imidlertid at det ikke er russiske soldater i landet. Lsenko sa at den ukrainske presidenten vil ha en avtale med gjensidige forpliktelser.

- Det må være en avtale der alle fremmede soldater er ute av ukrainsk territorium, og vi må ha en buffersone langs grensa som er overvåket av internasjonale observatører, sa Lysenko til Dagbladet.

(NTB/Dagbladet)