Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland hasteevakuerer 16 forskere fra Arktis

Isflaket de bor på holder på å smelte.

NORTH POLE-32: Dette bildet fra 2003 viser en av forgjengerne til stasjonen som nå evakueres. Foto: St. Petersburg Arctic and Antarctic Museum
NORTH POLE-32: Dette bildet fra 2003 viser en av forgjengerne til stasjonen som nå evakueres. Foto: St. Petersburg Arctic and Antarctic Museum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Russiske myndigheter har gitt ordre om hasteevakuering av besetningen på en forskningsstasjon i Arktis etter at isflaket som laboratoriet flyter på, er i ferd med å gå i oppløsning.

Ifølge den russiske ministeren for naturressurser og økologi, Sergej Donskoj, må evakueringen av de 16 forskerne på forskningsstasjonen North Pole 40 være gjennomført innen tre døgn.

- Isen er i oppløsning. Det er sprekker i isflaket, sier en talsmann for ministeren.

Ifølge BBC sender russiske myndigheter en atomdrevet isbryter til Arktis for å hente de 16.

Den russiske forskningsstasjonen befinner seg for øyeblikket i canadisk sone av Arktis. Men den flytende forskningsstasjonen vil bli flyttet til Bolsjevikøya i russisk sone.

Klimaforskere sier at de ser stadig flere tegn på den globale oppvarmingen i Arktis. Ifølge FN smeltet isen i Polhavet med rekordfart i fjor.

North Pole 40 har vært i drift siden 1. oktober i fjor, og erstattet en tilsvarende stasjon som hadde vært i drift i i underkant av to år. Den overvåker miljø og forurensing, såvel som å fungere som værstasjon og å utføre eksperimenter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media