- Russland henter opp lik

Russland har nektet for at besetningen om bord på «Moskva» omkom da skipet sank i april. Nå hevdes det imidlertid at de har brukt to uker på å hente opp lik.

SANK: «Moskva», som er flaggskipet i Russlands svartehavsflåte, sank torsdag 14. april. Nye bilder skal vise krigsskipet i flammer, men disse er foreløpig ikke bekreftet. Foto: Twitter/OSINTtechnical Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I midten av april sank det russiske krigsskipet «Moskva», som er en missilkrysser og flaggskipet i Russlands svartehavsflåte, i Svartehavet.

Forliset har blitt beskrevet som «oppsiktsvekkende» og «et enormt tap for Russlands anseelse», men omstendighetene rundt hendelsen er fremdeles uklare.

Det har også versert mange og motstridende opplysninger om antallet overlevende og omkomne. Nå - halvannen måned seinere - kommer det fram nye opplysninger som virker å motbevise Russlands påstander, skriver Aftonbladet.

Hentet lik

«Moskva» skal normalt ha en besetning på 510 personer. Russland har hele tida hevdet at mannskapet om bord på krigsskipet ble evakuert over på et annet skip, og at de seinere gikk i land i havna i Sevastopol.

Nå skal Russland imidlertid ha sendt flere skip til Svartehavet for å hente ut lik fra det sunkne skipet, ifølge det russiske nettstedet Krim Realii.

- Fem til sju skip var involvert i en omfattende aksjon for å hente opp lik, sier Vadim Skibitsky, en representant for den ukrainske sikkerhetstjenesten, til nettstedet.

VIL FORTSETTE: Video skal angivelig vise besetningen på det sunkne russiske skipet «Moskva» som ukrainerne hevder de angrep. Video: Twitter Vis mer

Han fortsetter:

- De hentet også alt klassifisert utstyr og tømte hele skipet slik at ingenting skulle havne i feil hender.

Oppdraget skal ha vart i «minst to uker», ifølge ukrainske sikkerhetstjenester.

Kreml har foreløpig ikke kommentert påstandene.

- Løgn

Det har foreløpig ikke kommet tall på antall overlevende og omkomne fra uavhengige kilder.

Flere av foreldrene til de vernepliktige på skipet har imidlertid gått hardt ut mot Russlands påstander om at omkom i forliset.

- Det ble sagt at hele mannskapet ble evakuert. Det er en løgn! En naken og kynisk løgn. Det tullet skal ikke få tie denne forferdelige tragedien. Jeg er klar til å vie livet mitt for at sannheten skal komme ut, har faren til en av soldatene som døde, Dmitrij Sjkrebets, uttalt.

En annen mor hevder at sønnen hennes, som overlevde forliset, har fortalt om 200 skadde og minst 40 døde.

- Sønnen min ringte meg og gråt da han fortalte hva som hadde skjedd. Flere personer er savnet og mange skadd. Mange av dem har avkutta lemmer. Det er tydelig at ikke alle overlevde, har den anonyme mora tidligere uttalt til russiske uavhengige avisa Novaya Gazeta Europe.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer