Russland hevder å ha drept seks nordmenn

Russiske myndigheter hevder at de har drept seks norske fremmedkrigere i Ukraina. Informasjonen er ikke verfisiert.

KAMP: Russland hevder seks nordmenn er drept i strid i Ukraina. Dette er ikke verfisert. Noen av krigens hardeste kamper sto her, ved stålverket Azovstal i Mariupol. Foto: Russian Defense Ministry Press Service / AP / NTB
KAMP: Russland hevder seks nordmenn er drept i strid i Ukraina. Dette er ikke verfisert. Noen av krigens hardeste kamper sto her, ved stålverket Azovstal i Mariupol. Foto: Russian Defense Ministry Press Service / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en tabell publisert på meldingskanalen Telegram, hevder russiske det russiske forsvarsdepartementet at de har «eliminert» seks norske frivillige soldater i Ukraina. Påstanden er ikke verifisert eller bekreftet av andre.

Videre i tabellene hevder Russland at 16 norske soldater ankom Ukraina. Sju av disse skal ha forlatt landet igjen, mens tre fortsatt er til stede.

Faktisk.nos verifiseringstjeneste Verifiserbar har forsøkt å ettergå opplysningene, uten hell.

TABELL: Russland har publisert en liste over de utenlandske soldatene de mener at er i Ukraina. Foto: Det russiske forsvarsdepartementet / @mod_russia_en / Telegram
TABELL: Russland har publisert en liste over de utenlandske soldatene de mener at er i Ukraina. Foto: Det russiske forsvarsdepartementet / @mod_russia_en / Telegram Vis mer

Russiske myndigheter har flere ganger tidligere publisert liknende tabeller. Blant annet ble en publisert i juni. Også i denne tabellen hevdet russerne at seks nordmenn var drept.

De har blant annet vært i kontakt med det norske Utenriksdepartementet (UD), som ikke kan verken bekrefte eller avkrefte opplysningene.

- Vi vet at norske borgere har vervet seg til det ukrainske militæret og noen av dem har vært i kontakt med UD. De som kontakter oss om mulig reise til Ukraina, blir frarådet dette og informert om reiserådet som fraråder alle reiser og oppfordrer til å forlate landet. Siden det er frivillig å registrere seg på reiseregistrering.no eller via appen «Reiseklar» har ikke UD oversikt over hvor mange dette er snakk om, hvor de er eller hva som kan ha skjedd med dem. UD har ikke bekreftet informasjon om at vervede norske borgere har falt eller blitt skadet som følge av krigen i Ukraina, sier kommunikasjonsrådgiver Siri R. Svendsen i Utenriksdepartementet sier til Faktisk Verifiserbar.

Det framgår ikke av tabellen hvor dette skal ha skjedd, når eller hvem dette skal angå.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer