Aleppo:

Russland hevder at en væpnet pickup fulgte nødkonvoien før den ble angrepet

Minst 20 mennesker ble drept i angrepet.

DRONEVIDEO: Denne dronevideoen, publisert av russiske myndigheter, skal vise at en armert pickup fulgte nødkonvoien før den ble angrepet. Video: Facebook / Ministery of Defense of the Russian Federation Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Minst 20 mennesker ble drept da 18 lastebiler ble rammet av et angrep i går.

Nå melder Reuters at USA mener to russiske SU-24-fly utførte angrepene mot konvoien. Russland benekter at de står bak angrepet.

Det russiske forsvarsdepartementet har publisert en dronevideo som ifølge dem viser den aktuelle nødkonvoien før den ble angrepet av en væpnet pickup, som russiske myndigheter mener gjemte seg bak nødhjelpskonvoien.

Dronen skal ifølge forsvarsdepartementet ha flyttet seg til et annet sted før angrepet på nødhjelpskonvoien fant sted.

- Videoen viser klart hvordan terrorister tar i bruk en pickup med påmontert grovkalibrert granatkaster og bruker konvoien som dekke, sier Igor Konashenkov i en pressemelding, gjengitt hos Sky News.

- Uakseptabelt

Tidligere har det versert mange beskyldninger.

USA har også tidligere hevdet at syriske eller russiske krigsfly skal ha stått bak angrepet, noe syriske og russiske myndigheter avviser. Russland hevder at nødhjelpskonvoien fra Røde Halvmåne, som var på vei ut fra Aleppo, tok fyr.

- Det er helt uakseptabelt at våre frivillige og ansatte skal betale en så høy pris på grunn av kampene som pågår, sier President Dr Abdulrahman Attar i syriske Røde Halvmåne.

Under et møte i Støttegruppen for Syria, insisterte USAs utenriksminister John Kerry på at våpenhvilen i Syria ikke er død.

Dette har skjedd

Mandag ettermiddag norsk tid erklærte hæren i Syria at våpenhvilen, som begynte 12. september, i landet var over. Avtalen var brutt, var deres klare melding.

Syriske myndigheter legger skylden på opprørsgrupper som «ikke forpliktet seg til ett eneste punkt» i våpenhvileavtalen. Ifølge hæren hadde avtalen blitt brutt 300 ganger.

To timer etter at hæren erklærte at våpenhvilen var over, meldte Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) at Aleppo var rammet av nye luftangrep. Seinere kom meldingen fra organisasjonen om at det syriske regimet hadde gjennomført til sammen 35 luftangrep siden våpenhvilen ble opphevet av den syriske hæren.

Skylder på hverandre

Samme dag ble kalt inn til krisemøte i Den internasjonale støttegruppen for Syria, hvor 20 land, blant annet USA og Russland samlet seg for å redde våpenhvilen i landet.

Men partene i våpenhvileavtalen skylder på hverandre for nytt bomberegn over Syria:

  • Syria mener USA angivelig ikke har hatt kontroll over allierte opposisjonsgrupper som ifølge syriske myndigheter gjentatte ganger har brutt våpenhvilen.
  • USA mener Russland ikke har fulgt opp sine forpliktelser i våpenhvileavtalen.
  • Russland har tidligere beskyldt USA for å ikke klare å holde opprørsgruppene de støtter, i tøylene.

Opposisjonen i Syria hevder det syriske regimet hadde brutt våpenhvilen mer enn 250 ganger, og at de var årsaken til at våpenhvilen kollapset etter bare en uke.

Obama om Russland

I en tale for FNs hovedforsamling tirsdag sier USAs president Barack Obama at det ikke finnes noen militær seier som kan vinnes i Syria.

Vi ser at Russland forsøker å gjenvinne tapt «ære» gjennom bruk av makt, men den imperialistiske tidsalderen er over, sa han, ifølge NTB

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer