BELEIRET: Her demonstrerer prorussere i Donetsk. Russland mener minst 150 amerikanske leiesoldater deltar i Ukraina-konflikten. Foto: EPA/Roman Pilipey/NTB scanpix
BELEIRET: Her demonstrerer prorussere i Donetsk. Russland mener minst 150 amerikanske leiesoldater deltar i Ukraina-konflikten. Foto: EPA/Roman Pilipey/NTB scanpixVis mer

Russland hevder minst 150 amerikanske leiesoldater er på plass i Ukraina

Samtidig krever USAs utenriksminister at Russland roer ned før det planlagte stormøtet om krisa i neste uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland mener minst 150 amerikanske leiesoldater deltar i Ukraina-konflikten.

I går kveld sendte russiske myndigheter ut en pressemelding der de hevder at amerikanske soldater fra det amerikanske firmaet Greystone LTD er til stede i Ukraina forkledd som ukrainske soldater, melder TV-stasjonen ABC.

Anklagen tilbakevises av både selskapet og amerikanske myndigheter.

Krever at Russland senker trusselen Samtidig krever USAs utenriksminister at Russland roer ned og senker trusselen mot Ukraina før det planlagte stormøtet om krisa i neste uke.

Mandag sa Russlands utenriksminister Sergei Lavrov seg villig til å møte representanter fra Ukraina og EU for å blant annet diskutere nedtrapping, demobilisering og støtten for valg og konstitusjonell reform. Dette opplyste John Kerry til utenrikskomiteen i Senatet tirsdag.

Han understrekte viktigheten av at Russland allerede før møtet legger seg i selen for å bedre situasjonen.

- Vi har vært tydelige på at Russland må gjøre konkrete ting, sa Kerry.

Dette innebærer at Russland må slutte å hisse opp separatistene i Øst-Ukraina og trekke tilbake troppene — som ligger på rundt 40 000 soldater, ifølge USA — fra landegrensen til Ukraina. Russland har allerede fjernet en bataljon, bemerket Kerry. En bataljon består av mellom 300 og 1200 soldater.

Under det planlagte møtet neste uke er det første gang Russland møter ansikt til ansikt med Ukrainas overgangsregjering. John Kerry og Catherine Ashton fra EU deltar også på møtet.

- I våre øyne er det stort at Russland har takket ja til å sitte ved bordet og gjøre et forsøk på finne fram til en løsning, sa Kerry til Senatet.

Belering Samtidig herjer separatistene i Øst-Ukraina.

Separatistene som har okkupert en bygning i Luhansk, vil bli værende inntil det blir holdt folkeavstemning om regionens Ukraina-status.

- Jeg blir her til slutten, til seieren er vår. Har du først tatt til våpen, er det ikke mulig å snu, sier Andrei, en av mennene i bygget.

Han bekreftet at demonstrantene har funnet et våpenlager i et sikkerhetsbygg og nå er bevæpnet med 200-300 kalasjnikover og noen sjokkgranater.

Prorussiske demonstranter okkuperte sikkerhetstjenesten SBUs hovedkvarter i den østukrainske byen Luthansk, som ligger knappe 30 kilometer fra landegrensa mot Russland, søndag kveld. Ukrainas sikkerhetstjeneste SBU opplyser at en antiterrorenhet har avdekket at bygningen er minelagt, og at de 60 gislene blir truet med våpen og eksplosiver. Dette avvises av den andre siden.

- Det er verken eksplosiver eller gisler. Vi behøver ikke ta gisler for å få det vi vil ha, sa Anton, en demonstrant som har en sentral rolle i aksjonen.

Frykter repetisjon Ukrainske myndigheter mener den prorussiske agitasjonen i østlige byer i landet er et forsøk på å repetere hendelsene på Krim, regionen Russland annekterte i mars.

USAs utenriksminister John Kerry mener russiske agenter blir sendt til Øst-Ukraina for å skape kaos og gi Russland et påskudd til å gripe inn militært.

- Det er klart at russiske spesialstyrker og agenter har vært katalysatorer bak kaoset de siste 24 timene, sa Kerry til kongressmedlemmer i Washington tirsdag.

Venter på Putin Hundrevis av prorussiske demonstranter har veivet med russiske flagg utenfor bygget, som har knuste vinduer og ødelagt fasade.

Separatistene har hengt en sovjethammer, en sigd og en rød stjerne like over inngangen. Etter to dager med okkupasjon brakte demonstranter med seg pasta, sigaretter og kaffe til separatistene. Det er ikke lenger elektrisitet i bygget, men demonstrantene har funnet fram en generator for å holde liv i en ropert utenfor bygningen.

- Dersom et skudd avfyres, vil Putin sende inn troppene, sa en kvinne i sin tale til flere hundre frammøtte som svarte med å messe «Russland! Russland!».

- Måtte skytsenglene passe på dere! Ikke vær redde! ropte hun tilbake.

Demonstrantene ønsker en folkeavstemning av regionens status, i likhet med den som ble gjennomført på Krim-halvøya i mars. I Luhansk finnes det ikke mye kjærlighet for ukrainske myndigheter. Mange har også latt seg provosere av at russisk stats-TV er skrudd av og av vedtak om å nedgradere statusen til det russiske språket.

(NTB)