UNNSKYLDNING: Donald Trump mener påstandene om sammenblanding mellom Russland og hans valgkampanje er en unnskyldng fra Demokratene. Foto:  AP Photo / Evan Vucci / NTB scanpix
UNNSKYLDNING: Donald Trump mener påstandene om sammenblanding mellom Russland og hans valgkampanje er en unnskyldng fra Demokratene. Foto:  AP Photo / Evan Vucci / NTB scanpixVis mer

- Russland-historien er Demokratenes unnskyldning for å ha tapt et valg de burde vunnet

Donald Trump har avgitt sitt første TV-intervju etter sparkingen av FBI-direktør James Comey.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært et par heftige dager i den amerikanske politiske verden. Det hele startet da FBI-direktør James Comey ble sparket.

Kritiske røster har hevdet at det er noe suspekt over tidspunktet sparkingen kommer på, i og med at Comey hadde ansvaret for etterforskningen som skal se på det påståtte samarbeidet mellom Russland og Trumps valgkampanje.

I sitt første TV-intervju etter sparkingen sier Trump til NBC News at det ikke finnes «noe bevis» for samarbeid mellom ham, hans valgkampanje og Russland.

- En unnskyldning

Han forteller også hvilken vurdering han selv gjorde da han bestemte seg for å sparke Comey.

- Da jeg bestemte meg for å gjøre det, fortalte jeg meg selv: Denne Russland-historien er oppdiktet og den er Demokratenes unnskyldning for å ha tapt et valg de burde vunnet, sier Trump.

For, sier Trump, russerne hadde ingen påvirkning på valgresultatet.

- Hvis Russland eller noen andre prøver å påvirke våre valg så synes jeg det er en forferdelig ting og jeg vil komme til bunns i dette og sørge for at det aldri skjer, sier Trump.

I Intervjuet med NBC kaller Trump den sparkede FBI-direktøren for en «skrytepave».

- Det har vært kaos i FBI. Du vet det, jeg vet det. Alle vet det, sier Trump.

Vurderer å utvide etterforskningen

På spørsmål om han er «sint på Comey for hans Russland-etterforskning», svarer Trump.

- Jeg vil bare ha noen som er kompetent. Jeg er en stor fan av FBI. Jeg elsker FBI, sier Trump.

Han understreker at han ønsker at etterforskningen skal være «så sterk og så god» og at han kan komme til å forelenge etterforskningen.

- Hvis Russland gjorde noe vil jeg vite det, sier Trump.

Under en pressebrief onsdag ga assisterende pressetalsperson i Det hvite hus, Sarah Sanders, at Comey hadde mistet tilliten hos FBI-ansatte og det var en del av grunnen til at han ble sparket.

- Det stemmer ikke

Men den påstanden stemmer ikke, hevder fungerende FBI-direktør Andrew McCabe.

- Nei. Det stemmer ikke. Jeg kan fortelle deg at jeg har jobbet tett på Comey fra det øyeblikket han startet i FBI. Jeg kan bare si det beste om Comey, jeg har ekstremt stor respekt for integriteten hans og det har vært et privilegium og en ære å jobbe med ham. Jeg kan også si at Comey har hatt stor støtte innad i FBI og at han fortsatt har det den dag i dag. Vi er 36 500 ansatte i denne organisasjonen, fordelt på dette landet og denne kloden. Det er stort mangfold, også i folks meninger, men jeg kan med sikkerhet si at flertallet av FBI-ansatte har sett positivt på Comey, svarte McCabe under en høring i Sentatet om trusler mot USAs sikkerhet.

Comey selv beskriver oppsigelsen som «et slag i magen» i et brev gjengitt av CNN. Han fikk vite at han var oppsagt fra nyhetsoppslag på TV mens han holdt en tale for FBI-ansatte tirsdag.

- Jeg har lenge ment at en president kan sparke en FBI-direktør av hvilken som helst grunn eller uten noen grunn i det hele tatt. Jeg kommer ikke til å bruke tid på avgjørelsen eller måten det ble gjort på, og jeg håper dere heller ikke vil gjøre det.

Raseri mot «kvalme»-kommentar

Washinton Post skrev torsdag om hvordan Donald Trumps raseri mot Comey ble tydeligere hver gang FBI-sjefen dukket opp i media.

Det var flere ting som fikk Trump til å hisse seg opp, ifølge avisa, men dråpen som fikk begeret til å renne over skal ha vært Comeys forklaring under en høring i den amerikanske kongressen.

Under høringen forrige onsdag sa Comey at han ble «kvalm» av å tenke på at FBIs offentliggjøring av nye funn i etterforskningen av Hillary Clintons epost-skandale kan ha påvirket velgerne.