BETRODD: Her står Valentina Matvijenko, leder for Overhuset i Russland, sammen med president Vladimir Putin under et kvinnepolitisk forum 20. september. Foto: AP / NTB scanpix
BETRODD: Her står Valentina Matvijenko, leder for Overhuset i Russland, sammen med president Vladimir Putin under et kvinnepolitisk forum 20. september. Foto: AP / NTB scanpixVis mer

Russland i brev til stortingspresidenten: - Sett spionsiktede Mikhail Botsjkarev fri. Umiddelbart

Valentina Matvijenko, leder for Føderasjonsrådet - overhuset i det russiske parlamentet, har sendt et brev til stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H).

Det går fram av en fersk uttalelse fra den russiske ambassaden i Oslo.

Matvijenko er en meget betrodd og høyt respektert politiker i Russland. Brevet inneholdt et krystallklart budskap:

Sett vår mann Mikhail Botsjkarev fri - umiddelbart.

VIL HJEM: Den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarev (51) sitter varetektsfengslet i Oslo.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VIL HJEM: Den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarev (51) sitter varetektsfengslet i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Den russiske ambassaden gjør det klart at Russland er overbevist om at spionsiktelsen mot Botsjkarev er en konstruert siktelse for å få til en byttehandel mot den norske grenseinspektøren Frode Berg, som også sitter fengslet, i Russland, siktet for spionasje.

Ambassaden opplyser at russiske diplomater kontinuerlig er i kontakt med Botsjkarev og hans advokat for å støtte ham på best mulig vis. Det siste møtet mellom Botsjkarev og russisk UD var 1. oktober, ifølge uttalelsen.

Matvijenko har tidligere uttalt seg om saken til russiske medier. Til Tass har hun omtalt saken som en «planlagt provokasjon».

Hun sa:

- For å være ærlig så stinker det av denne historien. Det var ingen grunn til pågripelsen.

Da sa hun at hun hadde skrevet et brev til Trøen om at saken var en provokasjon, og at hun var overbevist om at Botsjkarov ville bli løslatt.

FIKK BREV: Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FIKK BREV: Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Dagbladet har i kveld fått tilsendt Trøens svarbrev til Føderasjonsrådet. I brevet understreker stortingspresidenten at det dreier seg om en politisak som er under etterforskning.

- I tråd med norsk lov vil det være opp til påtalemyndigheten, og den alene, å vurdere hva som vil skje videre med saken. Jeg ber således om forståelse for at dette ligger utenfor mitt ansvarsområde, og ikke er en politisk sak hvor Stortinget vil være involvert, skriver Trøen.

Fredag kveld får Dagbladet opplyst at stortingspresidenten ikke vil kommentere saken utover svarbrevet.