Russland i gang med omfattende bombing: - Angriper Raqqa fra Middelhavet

Lovet angrep etter flystyrt-terror.

ANGREP: Russland er nå i gang med en omfattende bombing av det som skal være IS-mål i Syria. Foto: EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / NTB scanpix
ANGREP: Russland er nå i gang med en omfattende bombing av det som skal være IS-mål i Syria. Foto: EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russiske myndigheter opplyste i dag at det var ei bombe som gikk av da et Metrojet-fly styrtet over Sinai-halvøya i Egypt 31. oktober i år. Russland omtaler nå styrten der 224 om bord på flygningen døde som terror.

I etterkant av terrorangrepene i Paris har også president Vladimir Putin lovet å troppe opp kampen mot ekstremistgruppa IS i Syria.

Det samme har president Barack Obama. Hollande vil reise til Moskva og Washington for å holde samtaler med Putin og Obama.

Skyter mot Raqqa Både den franske avisa Le Monde og nyhetsbyrået Reuters melder nå at Russland er i gang med omfattende angrep mot Syria.

Ifølge Le Monde er russiske krigsskip nå i gang med å sende raketter fra Middelhavet med IS-hovedstaden Raqqa som mål. Det er i så fall første gang raketter mot Syria sendes over Tyrkia. Le Monde har opplysningene fra franske regjerigsrepresentanter.

Også amerikanske myndigheter opplyser om at Russland har startet omfattende angrep i Syria.

-  Russland informerte USA før angrepene startet, i henhold til avtalen om luftsikkerhet, opplyser en amerikansk tjenestemann til Reuters.

Der opplyses det også om at Russland fyrer fra langtrekkende bombefly.

Også Frankrike skal ha gått til nye luftangrep mot IS-stillinger i Raqqa i dag. IS har tatt på seg ansvaret for terroren som drepte 129 i Paris fredag, og Frankrikes president Francois Hollande har lovet at hevnen mot IS skal bli nådeløs.

Også flere IS-kontrollerte oljeanlegg nær Abu Kamal og Dayr Az Zawr skal ha blitt bombet. I Irak ble det gjennomført flyangrep mot antatte IS-mål i seks byer, samt mot veier og IS' hovedkvarter i Sinjar, opplyser amerikanske talsmenn.

Ber om militærstøtte Etter det verste angrep på fransk jord siden andre verdenskrig ber Frankrike de andre EU-landene om militær støtte. Men de har ikke vendt seg til NATO.

- Frankrike kan ikke opptre alene, sier forsvarsminister Jean-Yves Le Drian.

Tirsdag tok Frankrike for første gang i bruk en klausul i EU-traktaten som åpner for å anmode de andre landene om militær støtte, skriver NTB.

Statsminister Erna Solberg opplyste tidligere i dag at Norge vil vurdere militærstøtte mot IS dersom en forespørsel kommer.