Russland inn i varmen i NATO

Russland er ikke lenger en fiende for NATO, og de europeiske landene vil hjelpe Obama med å få ratifisert START-avtalen.

PRESIDENTEN SOM KOM INN FRA KULDEN: Russlands president Dimitrij Medvedev, her under en tale i Lisboa i dag, sier han vil samarbeide, men at Russland må behandles på likefot. Foto: AFP PHOTO/ PIERRE-PHILIPPE MARCOU
PRESIDENTEN SOM KOM INN FRA KULDEN: Russlands president Dimitrij Medvedev, her under en tale i Lisboa i dag, sier han vil samarbeide, men at Russland må behandles på likefot. Foto: AFP PHOTO/ PIERRE-PHILIPPE MARCOUVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LISBOA (Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg kaller toppmøtet mellom NATO og Russland for en «omstart», det vil si at han gjorde ordet som president Barack Obama fra USA brukte under møtet til sitt.

Generalsekretæren i NATO, Anders Fogh Rasmussen, uttrykte seg like begeistret i går kveld:

- NATO-landene og Russland ble i dag enige om at selv om vi står overfor mange sikkerhetsutfordringer, så utgjør vi ingen trussel mot hverandre, sier Rasmussen.

Støtte til Obama Under toppmøtet var det flere som gratulerte Obama og den russiske presidenten, Dimitrij Medvedev, med START-avtalen om strategiske atomvåpen.

Utenriksministrene fra europeiske land, deriblant Jonas Gahr Støre, kom med en felles uttalelse for å hjelpe Obama med å få ratifisert START-avtalen i Kongressen, hvor endel republikanere gjør motstand etter valget nylig.

De forklarer hvor viktig avtalen er for sikkerheten i Europa.

- Jeg har fått overveldende støtte fra våre venner og allierte i Europa, også fra de som lever helt inntil Russland. De sier de vil føle seg tryggere med START-avtalen, sa president Obama i kveld.

Denne uttalelsen var den største overraskelsen i Lisboa.

Missil-forsvar Russlands president, Dimitrij Medvedev, brukte mye tid på å snakke om det planlagte missil-forsvaret i NATO, som man nå har vedtatt.

- Han uttrykte ønske om et samarbeid. Han var veldig konkret på det. Dette rakett-skjoldet må ikke svekke andre lands interesser. Det er et legitimt behov fra hans side, sa statsminister Stoltenberg etterpå.

President Medvedev uttrykte seg etter møtet i ordelag som man i NATO bare kunne håpe på.

- Jeg er med fornøyd nå etterpå enn jeg var før møtet, sa Medvedev på en pressekonferanse.

Men han kom også med en advarsel: Russland må behandles helt på like fot. Det handler nok om USAs holdning inntil nylig, da man rett og slett overså Russland.

Da det såkalte «rakett-skjoldet» var oppe på toppmøtet io Bucuresti i 2008 vakte det stor strid, og det forsuret forholdet til Russland kraftig. Norge, med Stoltenberg som statsminister, gikk imot. Men nå støtter Norge det.
SV i mot Regjeringspartiet SV går imidlertid imot.

— Det NATO har vedtatt, er litt mindre vanvittig enn det president Barack Obamas forgjenger, George W. Bush, gikk inn for. Men det er fortsatt et håpløst prosjekt som jeg tror det aldri blir noe av, uttalte nestleder Bård Vegar Solhjell til NTB i kveld.

- Det får stå for hans egen regning. Det er nøye forankret i vår regjering. Et samlet NATO står bak. Russland vil være med på et samarbeid. Det er noe helt annet enn de stjernekrigsplanene fra tidligere, sa Stoltenberg i går.

Delelinja Under toppmøtet mellom Russland og NATO tok Stoltenberg opp samarbeidet mellom Russland og Norge i nord.

- Det var kanskje den kaldeste grensa under Den Kalde Krigen. Nå har vi inngått avtalen om delelinja, etter 40 års forhandlinger. Vi har avtalt fri grensepassering og vi forvalter sammen en av de rikeste fiskestammene i verden på bærekraftig måte, så den nå vokser.

Det Norge og Russland gjør i nord er et forbilde også for andre NATO-land, sa Stoltenberg etter møtet.

Medvedev ser også for seg et samarbeid på andre områder som NATO hilser med glede. Det gjelder Afghanistan, sjørøveri, narkotika-handel og terrorisme.