RUSSLAND-INNBLANDING: En britisk rapport konkluderer med at det er vanskelig å bevise at Russland forsøkte å påvirke brexitavstemningen, men at landet anerkjente trusselen for sent. Her statsminister Boris Johnson. Foto: Simon Dawson / Reuters / NTB scanpix
RUSSLAND-INNBLANDING: En britisk rapport konkluderer med at det er vanskelig å bevise at Russland forsøkte å påvirke brexitavstemningen, men at landet anerkjente trusselen for sent. Her statsminister Boris Johnson. Foto: Simon Dawson / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Britisk etterretningsrapport:

Russland-innblanding i den skotske folkeavstemningen

Russland blandet seg i den skotske folkeavstemningen i 2014, men det er vanskelig å bevise at de blandet seg i brexitavstemningen i 2016, konkluderer en rapport fra parlamentets etterretnings- og sikkerhetskomité.

Publisert

18. september 2014 stemte 55,5 prosent av skottene for å forbli en del av Storbritannia. Det skotske Nasjonalistpartiet SNPs drøm om skotsk selvstendighet ble knust med 85 prosent, men mange aksepterte aldri resultatet, og kravet om IndyRef2 (en ny folkeavstemning, journ.anm.) har vært oppe en rekke ganger de siste åra.

Nå viser det seg at Russland forsøkte å påvirke valget, konkluderer det britiske parlamentets etterretnings- og sikkerhetskomité i sin lenge ventet rapport.

- Troverdige kilder har antydet at Russland gjennomførte innflytelseskampanjer i forhold til den skotske folkeavstemningen i 2014, heter det i rapporten, som ifølge Reuters ble lekket i forkant av framleggelsen tirsdag.

Anerkjente trusselen for seint

Den 50 sider lange rapporten ble utarbeidet i fjor, men holdt tilbake som følge av det britiske valget i desember samme år. Etterretnings- og sikkerhetskomiteen påpeker at det er vanskelig å bevise at Russland blandet seg i brexitavstemningen i 2016, men erkjenner at trusselen ble anerkjent for seint.

Ifølge rapporten var det «vanskelig – om ikke umulig – å bevise» påstandene om at Russland forsøkte å påvirke avstemningen, men at «myndighetene var for sene med å anerkjenne eksistensen av trusselen».

- Det burde vært en vurdering av russisk innblanding i folkeavstemningen. Og det må nå være en, og offentligheten må få beskjed om resultatene av den vurderingen, sier komitémedlem Kevan Jones.

I 2016 stemte 51,89 prosent av britene for å forlate Den europeiske union. Utmeldingen var et faktum 1. februar 2020.

TRUSSELVURDERING: Under den årlige fremleggelsen av den ugraderte trusselvurderingen fra E-tjenesten, pekte sjef for Etterrretningstjenesten Morten Haga Lunde på Kina og Russland. Video: NTB Vis mer

Har hindret offentliggjøringen

Downing Street har gjentatte ganger forsøkt å dysse ned viktigheten av innholdet i rapporten, og statsminister Boris Johnson har hindret offentliggjøringen i månedsvis, skriver The Guardian.

Rapporten har særlig vært etterlengtet av Johnsons politisk motstandere, som har håpet på detaljer som kan avdekke russisk pengestøtte til Det konservative partiet.

Johnsons forgjenger Theresa May anklaget i sin tid Russland for å stå bak falske historier som hadde til hensikt å skape uro og svekke institusjoner i Vesten.

Forholdet mellom Storbritannia og Russland har blitt verre og verre de siste åra og forsterket seg med drapsforsøket på den tidligere dobbeltagenten Sergej Skripal. Britiske myndigheter hevder Russland sto bak forsøket, noe ledelsen i Moskva benekter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer