Russland innrømmer at Arctic Sea kan ha hatt suspekt last

Mannskapet får ikke reise hjem, men holdes i Moskva.

REDDET:  Her ankommer mannskapet fra  Arctic Sea Cape Verde øya Sal etter å ha blitt reddet av den russiske marinen 19. august. Fortsatt har 11 av dem ikke fått dra hjem til familiene sine. Foto: RICKY LOPEZ/Scanpix
REDDET: Her ankommer mannskapet fra Arctic Sea Cape Verde øya Sal etter å ha blitt reddet av den russiske marinen 19. august. Fortsatt har 11 av dem ikke fått dra hjem til familiene sine. Foto: RICKY LOPEZ/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Russiske toppledere innrømmet i går for første gang at Arctic Sea, skipet som på mystisk vis ble kapret og deretter forsvant utenfor svenskekysten i juli, kan ha hatt en mistenkelig last.

Det Malta-registrerte, russiskeide skipet var chartret av et finsk selskap. Offisielt var det lastet med tømmer.

Hele tiden har det imidlertid versert teorier om at skipet hadde en hemmelig last med enten våpen, narkotika eller kjernefysisk materiale om bord, og at det ble kapret på grunn av denne lasten.

Lite informasjon og det faktum at mannskapet ikke fikk dra hjem til familiene sine, men måtte bli i Moskva etter at de var reddet har holdt spekulasjonene oppe.

Utelukker ikke
Fram til i går har russiske myndigheter avvist dette. Nato-ambassadøren Dmitry Rogozin har avvist spekulasjonene som «eventyr», men nå sier etterforsknings-toppen Alexander Bastrykin noe annet.

- Vi utelukker ikke at Arctic Sea fraktet noe annet enn tømmer, sa Bastrykin til myndighetenes avis Rossiyskaya Gazeta ifølge AFP.

- Det er årsaken til at vi har bedt mannskapet om å forbli i Moskva. Vi må finne ut om noen av dem var involvert i disse hendelsene, sa Bastrykin som er sjef for de russiske påtalemyndighetenes etterforskningskomité.

Gjennomsøkes på ny
Et grundigere gjennomsøk av skipet vil bli gjennomført når det ankommer Novorossiisk-havna tidlig i september, sa den russiske generalen Nikolai Makarov til det statlige nyhetsbyrået RIA-Novosti i går.

Nyhetsbyrået forsvarer også behandlingen av 11 av besetningsmedlemmene. Ofrerens rettigheter blir ikke krenket på noen som helst måte, men det er nødvendig å holde dem i Moskva en stund til, heter det, ifølge AP.

Åtte menn er tiltalt for kapring av Arctic Sea. De er også tiltalt for bortføring av fartøyets russiske mannskap og for sjørøveri.

UTELUKKER IKKE:  Sjefem for de russiske påtalemyndighetenes etterforskningskomité Alexander Bastrykin, her sammen med Dmitry Medvedev (til venstre) åpner for at bulkskipet kan ha hatt en annen last enn tømmer. Arkivfoto: REUTERS/RIA Novosti/KREMLIN/Dmitry Astakhov
UTELUKKER IKKE: Sjefem for de russiske påtalemyndighetenes etterforskningskomité Alexander Bastrykin, her sammen med Dmitry Medvedev (til venstre) åpner for at bulkskipet kan ha hatt en annen last enn tømmer. Arkivfoto: REUTERS/RIA Novosti/KREMLIN/Dmitry Astakhov Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer