FÅR TRØST Sju år gamle Walid får trøst av en opprørssoldat i Aleppo etter at han får vite at en han kjente er død. Foto: ODD ANDERSEN
FÅR TRØST Sju år gamle Walid får trøst av en opprørssoldat i Aleppo etter at han får vite at en han kjente er død. Foto: ODD ANDERSENVis mer

Russland innrømmer at Assad kan tape

- Assad mister mer og mer kontroll og territorium, sier den russiske viseutenriksministeren Mikhail Bogdanov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland har vært Assads viktigste diplomatiske støttespiller, og stanset flere resolusjoner i FNs sikkerhetsråd. Nå innrømmer Russland for første gang at deres støttespiller kan tape. Det er et signal som høres over hele verden.

Viktigste støtte
Innrømmelsen kommer etter at mer enn 100 land - med USA i spissen - i går anerkjente opposisjonen som Syrias legitime myndigheter. Det var en stor seier for opposisjonen, som selv om den er veldig splittet, har blitt sterkere.

- Dessverre kan vi ikke utelukke at den syriske opposisjonen sierer, Bogdanov ifølge internasjonale medier.

Den russiske posisjonen i krigen i Syria har offisielt vært at landet verken støtter Assad eller opposisjonen, og utenriksminister Sergei Lavrov har flere ganger sagt at Russland ikke har bundet seg til Assad. Den offisielle russiske posisjonen er at de har villet unngå borgerkrig og oppsplitting av Syria.

Er det verdt prisen?
Trolig er rundt 40 000 mennesker drept så langt i den syriske borgerkrigen. Og det er ingen grunn til å tro at volden er over med det første.

- Hvis en slik pris for å fjerne presidenten ser ut til å være akseptabel for dere, hva kan vi gjøre? Vi betrakter prisen som uakseptabel, sier Bogdanov om den vestlige politiske støtten til opposisjonen.

Bogdanov advarer også om at Syrias arsenal av kjemiske våpen kan komme i hendene på terrorister.

- Den største faren er at deler av Syria vil fortsette å komme under kontroll av deler av opposisjonen som er dominert av ekstremister og terrorister, og der al-Qaide har en sterk posisjon, sier Bogdanov.