Russland innrømmer bruk av opiumsgass

Russlands helseminister bekreftet i ettermiddag at gassen som ble brukt for å overmanne gisseltagerne inneholdt opiatet fentanyl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter to nye dødsfall i natt har 119 gisler mistet livet på grunn av gassen russiske spesialsyrker brukte under stormingen av Dubrovka-teateret lørdag.

Fortsatt ligger 230 personer på sykehus. Tilstanden skal være alvorlig for 15 av pasientene.

- Ikke dødelig

Helseminister Juri Shevshenko sa at stoffet blir brukt til bedøvelse, og hevdet at det ikke er dødelig i seg selv.

Han hevder dødsfallene skyldes at stoffet ble brukt på mennesker som var dehydrerte, hadde dårlig tilgang på oksygen, hadde sittet mye stille og var under kraftig psykisk press.

- Det er akkurat disse faktorene som førte til et dødelig utfall for noen av gislene, sier han ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Den bedøvende gassen var ment å skulle hindre terrorister med sprengstoff rundt livet fra å utløse sin dødelige last. Det målet ble oppnådd.

I går kritiserte USAs Moskva-amabssadør Alexander Vershbow russiske myndigheter for hemmeligholdelsen av hvilken gass som ble brukt.

- Det er helt klart at med litt mer informasjon så ville i det minste noen til av gislene overlevd

100 ganger sterkere enn morfin

Fentanyl er et raskt virkende opiat (samlebetegnelse for stoffer som heroin, morfin og opium, red. anm), som brukes i flere medisinske sammenhenger.

I tillegg til å være smertestillende er stoffet beroligende og søvndyssende. Fentanyl er et opioid og ligner morfin, men er ett hundre ganger sterkere, opplyser Torsten Eken, overlege ved anestesiavdelingen ved Aker Universitetssykehus i Oslo til NTB.

Stoffet gis i sprøyteform, og fordi det er så sterkt brukes det vanligvis kun av anestesipersonell. Ved en overdose slutter pasienten å puste, og pasientene må da behandles med kunstig åndedrett.

Etter gisselaksjonen ble mange av gislene gitt naxolon, en medisin som ofte brukes for å behandle overdoser av opiater som heroin og morfin, men som også gis etter operasjoner med narkose.

Helseminister Shevshenko hevder redningsmannskapene sto klar med 1000 doser motgift. De har blitt reist kritikk mot at bevisstløse frigitte gisler ble lagt bevisstløse inn i busser for frakt til sykehus uten medisinsk sjekk, eller at de ble lagt i stabilt sideleie. Flere av gislene skal ha blitt kvalt av egen oppkast eller tunge mens de lå bevisstløse.

USA vurderte antiterrorgass

New York Times skrev i går at USA i flere år har forsket på å utvikle et mindre arsenal stridsgasser til brukt mot terrorister. Fentanyl skal være blant de stoffene som har vært aktuelle.

Nyhetsbyrået AP melder i dag at denne forskningen ble stanset av Pentagon i frykt for at den kunne være i strid med det internasjonale forbundet mot kjemiske våpen. Russiske myndigheter benekter at gassen som ble brukt lørdag bryter dette forbudet.

- Flere stoffer

Toksikologiprofessor Thomas Zilkerat ved Universitetet i München sier i dag at han har funnet spor av halotahn, en bedøvelsesgass, i blod- og urinprøver fra to tyskere som ble tatt som gisler i aksjonen. Zilkerat mener gassen som ble sprayet inn i teateret inneholdt flere forskjellige stoffer.

- FLERE STOFFER: Professor Thomas Zilker hevder gassen russiske spesialstyrker brukte lørdag inneholdt flere stoffer, blant annet bedøvelsesmidelet halothan.
SORG: En ung jente gråter under begravelsen til 14 år gamle Kristina Kurbatova (bildet) og Arseny Kurilenko (13). De to jentene var skuespillere i teaterstykket da terroristene slo til.