Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland kaller spionsaken uheldig for forholdet til Norge

Russiske myndigheter vil foreta seg «adekvate tiltak», men utdyper ikke hva tiltakene innebærer.

FENGSLET: Frode Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember. Nå sitter han fengslet i Moskva, anklaget for spionasje. Arkivfoto: Privat / NTB scanpix
FENGSLET: Frode Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember. Nå sitter han fengslet i Moskva, anklaget for spionasje. Arkivfoto: Privat / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det russiske utenriksdepartementet kaller arrestasjonen av Frode Berg for uheldig for forholdet til Norge og varsler at de vil foreta «adekvate tiltak».

Den pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg (62) ble arrestert 5. desember i Moskva, mistenkt for spionasje. Han ble pågrepet med 3 000 euro i kontanter. Berg påstår at han er blitt narret i en felle og har forklart via sin norske advokat, Brynjulf Risnes, at han hadde blitt bedt av personer i Norge om å overlevere en pengesum i Moskva.

Torsdag kom den første offisielle reaksjonen fra russiske myndigheter.

- Dette er ikke en heldig sak for forholdet mellom Norge og Russland, sa pressetalskvinne Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet til NRK under en pressekonferanse torsdag.

Zakharova opplyser at russiske myndigheter mener Berg var i landet på oppdrag for norsk etterretning, og at han i egenskap av denne rollen har levert informasjon til både norske myndigheter og CIA. Talskvinnen forteller til kanalen at myndighetene vil foreta seg «adekvate tiltak» i saken, men hun utdyper ikke nærmere hva disse tiltakene innebærer.

Berg har sittet isolert i en celle i høysikkerhetsfengselet Lefortovo i Moskva og er varetektsfengslet fram til 5. februar. Alle samtaler skjer med tolk og under overvåking.

Hans russiske advokat Ilja Novikov har tidligere opplyst at den tidligere grenseinspektøren i Sør-Varanger etter forholdene skal ha det bra.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!