Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Russland kan eksplodere

BERLIN (Dagbladet): - Sjansene for å unngå en sosial eksplosjon i Russland er svært små. Opprøret kan komme ganske snart. Dersom president Jeltsin svarer med unntakstilstand, er det ensbetydende med selvmord, sier eksgeneral Aleksandr Lebed (48).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den populære guvernøren i Krasnojarsk-regionen i Sibir, som Jeltsin sparket som sin sikkerhetspolitiske rådgiver, seiler opp som en av favorittene under det russiske presidentvalget om to år. Han akter å stille.

I et intervju i morgendagens utgave av det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel spår Lebed at det økonomiske sammenbruddet i Russland kan føre til opprør når fagforeningene, kommunistene og andre grupper mobiliserer til aksjoner 7. oktober.

- Kaldblodige

- Dette dreier seg om kaldblodige mennesker som mener bittert alvor og som kan få det nåværende systemet til å ryste i sine grunnvoller.

Lebed har de siste dagene uttrykt støtte til den nyutnevnte statsministeren Viktor Tsjernomyrdin og kaller ham en tungvekter - som Jeltsin plagierer. På spørsmålet om Tsjernomyrdin er avhengig av Jeltsin, svarer Lebed:

- Ynkelig

- Presidenten gjør nå en så ynkelig figur at ingen som har ambisjoner vil være avhengig av ham. Jeltsin har i dag støtte fra bare fire til seks prosent av befolkningen. Hans store illusjon er at han har tilhengere. Men ingen tror på Jeltsin lenger. Han er ferdig.

Aleksandr Lebed sier at det beste ville være om Jeltsin trakk seg.

- Men dessverre vil det neppe skje. I fem av de sju årene han har vært president, har han regjert med en grunnlov som gir ham totale fullmakter. Før det tilhørte han i 23 år partiets nomenklatura. Dette har preget hans overbevisning. Han tror at han er enestående, uunnværlig. Han lever i en innbilt verden, der alt er topp og alt går som smurt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!