ÅPNER FOR FRAKT: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov under NATO-Russland rådets møte i Oslo i 2007.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
ÅPNER FOR FRAKT: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov under NATO-Russland rådets møte i Oslo i 2007. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .Vis mer

Russland kan la USA frakte våpen til Afghanistan

Dersom forholdet blir bedre, sier utenriksminister Sergej Lavrov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland er åpen for å la USA og NATO frakte militært materiell gjennom Russland til Afghanistan dersom forholdet mellom Moskva og Vesten blir bedre, sier utenriksminister Sergej Lavrov.

Lavrov uttalte seg onsdag etter at amerikanske og russiske diplomater drøftet logistikken rundt en mulig frakt av amerikanske ikke-militære forsyninger over russiske territorium.

Russland har tidligere latt europeiske land transportere ikke-militære forsyninger gjennom Russland til Afghanistan, og sa i forrige uke at også USA vil få gjør det.

- Det viktigste er å normalisere forholdet mellom Russland og NATO, sa Lavrov og la til at alliansen må betrakte Russland som en likeverdig partner og respektere russiske sikkerhetsinteresser.

I Brussel reagerte NATO-talsmann James Appathurai positivt på Lavrovs uttalelser. Han la til at flere andre NATO-land allerede har avtaler med Russland om frakt av våpen og militært materiell over russisk territorium.

- Dette er en indikasjon på at Russland fortsetter å støtte operasjonen i Afghanistan, sa han.

Appathurai sa også at NATO en tid har forhandlet om å få bruke russiske militære transportfly til å frakte militært materiell til Afghanistan.

Ruta gjennom Russland ble plutselig aktuell igjen da Kirgisistan i forrige uke kastet USA ut av Manas-basen som har vært et viktig knutepunkt for de amerikanske operasjonene i Afghanistan.

Forholdet mellom Russland og USA har bedret seg markert etter at Barack Obama etterfulgte George W. Bush i Det hvite hus i januar.

(NTB)