VIL VÆRE MED: Russland er sammen med Kina det landet i verden som har et tettest forhold til Kim Jong-uns nordkoreanske regime, men har vært forbløffende stille den siste tida. I dag kastet imidlertid russerne seg for alvor inn i de pågående samtalene om Koreahalvøyas framtid, da Russlands utenriksminister Sergej Lavrov besøkte Kim Jong-un i den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang. Foto: Valery Sharifulin / TASS / NTB Scanpix
VIL VÆRE MED: Russland er sammen med Kina det landet i verden som har et tettest forhold til Kim Jong-uns nordkoreanske regime, men har vært forbløffende stille den siste tida. I dag kastet imidlertid russerne seg for alvor inn i de pågående samtalene om Koreahalvøyas framtid, da Russlands utenriksminister Sergej Lavrov besøkte Kim Jong-un i den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang. Foto: Valery Sharifulin / TASS / NTB ScanpixVis mer

Russland kaster seg inn fra sidelinja: - Heller bensin på bålet

Vladimir Putin sender «en hjertelig hilsen og sine beste ønsker» til Kim Jong-un. Det kan bety trøbbel for Donald Trump.

Russland er sammen med Kina det landet i verden som har tettest forhold til Kim Jong-uns nordkoreanske regime. Likevel har russerne forholdt seg forbløffende stille under prosessen som har ledet fram til et mulig toppmøte mellom Kim Jong-un og Donald Trump 12. juni.

Det har nå endret seg dramatisk. For i dag besøkte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov den nordkoreanske lederen i Pyongyang. Der inviterte han blant annet Kim på statsbesøk til Moskva, samtidig som han ga uttrykt for at Russland støtter samtalene mellom Nord-Korea, Sør-Korea og USA.

- Vi gleder oss over toppmøtene som allerede har funnet sted mellom Nord- og Sør-Korea, samt planlagte møter mellom nordkoreanske og amerikanske ledere, sa Lavrov ifølge The Washington Post.

Støtter krav

Videre lovet han russisk støtte til innsatsen for atomnedrustning i Nord-Korea og en bred innsats for å skape stabil og varig fred i regionen. Han viderebragte også Vladimir Putins «hjerteligste hilsen og de beste ønsker» til Kim Jong-uns «store bestrebeleser», før han gikk langt i å støtte Nord-Koreas krav til USA:

- Det er helt åpenbart at diskusjonen om å løse atomnedrustningsspørsmålet på Koreahalvøya, ikke kan komme i mål før sanksjonene (mot landet, red.anm.) fjernes, sa Lavrov ifølge nyhetsbyrået Tass.

I september 2017 vedtok FNs sikkerhetsråd enstemmig det USA har omtalt som «de strengeste sanksjonene som noensinne er vedtatt mot Nord-Korea», som et svar på Nord-Koreas sjette og foreløpig siste atomprøvesprengning samme måned.

Nord-Korea har gitt klart uttrykk for at det er uaktuelt å starte en nedrustningsprosess uten at sanksjonene, som strammer som en løkke rundt landets hals, løsnes. Kim har også gitt indikasjoner på at han er villig til å kvitte seg med sitt arsenal av atomvåpen, i bytte mot sikkerhetsgarantier.

Selv om det er opplagt at Donald Trump, USA, Sør-Korea og resten av verdenssamfunnet må være forberedt på å vise godvilje for å få Kim til å gå med på noen avtale, blir Lavrovs uttalelser av mange oppfattet som et diplomatisk ballespark i retning Trump.

Vil inn på banen

Så hva er det egentlig Russland ønsker å oppnå, ved å tilsynelatende melde seg på diskusjonen i 11. time?

- Det er i virkeligheten å ikke befinne seg så langt ute på sidelinjen i det storpolitiske spillet som pågår akkurat nå. Et storpolitisk spill hvor Kina, USA, Japan og Sør-Korea allerede har sikret seg aksjer, sier Geir Helgesen, direktør for Nordisk institutt for Asia-studier (Nias) ved Universitetet i København, til Dagbladet.

MØTTE FAR: Russlands president Vladimir Putin møtte i 2002 Kim Jong-il, den nå avdøde faren til Kim Jong-un, i Vladivostok i Russland. Foto: Alexander Zemlianisjenko / AP / NTB Scanpix
MØTTE FAR: Russlands president Vladimir Putin møtte i 2002 Kim Jong-il, den nå avdøde faren til Kim Jong-un, i Vladivostok i Russland. Foto: Alexander Zemlianisjenko / AP / NTB Scanpix Vis mer

Helgesen minner om at Sovjetunionen, sammen med Kina, var «en av de viktigste spillerne» i Nord-Korea etter Koreakrigen, og sier at Russland ikke har lyktes med å komme ordentlig inn på banen etter Sovjetunionens fall.

- De ønsker å komme inn for å sikre seg en viktig rolle. Det er det dette møtet i Pyongyang handler om. Så kan man frykte at Lavrovs uttalelse kan være med på å føre til at møtet mellom Kim og Trump nok en gang avlyses, sier Helgesen og utdyper:

- Når Lavrov gir uttrykk for at Nord-Korea ikke kommer til å gå med på en total nedrustning under USAs forutsetninger, så underminerer det forhandlingsklimaet. I den sammenheng heller russerne bensin på bålet.

Han mener Trump selv er nødt til å finne en måte å håndtere nettopp det spørsmålet på-

- Nord-Korea vil trolig si at de ikke kan gi fra seg alle sine atomvåpen umiddelbart. Trump blir derfor nødt til å foreslå en formulering som fører til at Nord-Korea anerkjenner at de skal være atomvåpenfrie innen en gitt periode, men at man skal bruke lengre tid på å avklare detaljene rundt hvordan det skal foregå.

- Det handler om at alle parter skal komme ut av dette uten å miste ansikt. Det er som kjent enormt viktig i Asia, men det er også viktig i vår del av verden - selv om vi ikke bruker akkurat det uttrykket.

ATOMANLEGG: En gruppe utenlandske journalister var på plass i Nord-Korea for å overvære ødeleggelsen av landets anlegg for atomprøvesprengninger i Punggye-ri. Video: NTB Scanpix Vis mer

Prøver å redde toppmøtet

Kim Jong-un kan også ha gjort sitt til å forverre klimaet i diskusjonene fram mot toppmøtet med Trump. For da den nordkoreanske lederen møtte Lavrov i Pyongyang i dag klaget han over «USAs hegemoni»:

- Når vi nå jobber for å tilpasse oss den politiske situasjonen, med tanke på USAs hegemoni, er jeg villig til å utveksle detaljerte og grundige meninger med ditt lederskap, og jeg håper at jeg kan gjøre det i framtida, sa Kim til Russlands utenriksminister.

Selv om Kim tidligere har kommet med langt mer kontroversielle uttalelser om USA, samt å true med å sende atombomber i retning Trumps hjemland, ble den siste uttalelsen gitt på et særdeles sensitivt tidspunkt.

For mens den nordkoreanske lederen møtte Lavrov i Pyongyang, møter nordkoreanske Kim Yong-chol USAs utenriksminister Mike Pompeo i et forsøk på å redde planene om et toppmøte i Singapore 12. juni.

Kim Yong-chol regnes som Nord-Koreas leders høyre hånd og er den høyest rangerte tjenestemannen fra det lukkede landet som har besøkt USA på 18 år, ifølge NTB.

Trump venter på brev

Disse samtalene går ifølge president Trump «veldig bra». I en uttalelse torsdag ettermiddag sier Trump at han også ser fram til å få et brev fra Kim Jong-un før helgen.

- Jeg ser fram til å se hva som står i brevet. De kommer trolig til å komme til Washington fredag for å levere brevet, så jeg ser fram til det, sier Trump.

Trump avlyste forrige uke brått det planlagte toppmøtet. Det gjorde presidenten i form av et brev adressert til Kim. Der anklaget Trump Nord-Korea for å ha vist «et voldsomt sinne og en åpen fiendtlighet».

Samtidig takket han Kim for å ha løslatt amerikanske fanger og sa at han gleder seg veldig til en dag å møte nordkoreaneren, skriver NTB.

MØTE: Donald Trump uttaler seg om det fremtidige møtet med Nord-Korea. Video: CNN / foto: NTB Scanpix Vis mer