Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland klar til å ta imot flyktninger fra Norge

Russland aksepterer å ta imot flyktninger som kom til Norge fra Russland. Men bare noe få hundre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er klart etter den norske og russiske ekspertgruppens møte idag.

Bare 200 til 300 Det er snakk om fra 200 til 300 blant de flyktningene som Russland i utgangspunktet har akseptert som returnerbare. 700 av de til sammen 5 500 flyktningene som kom via Russland i fjor er ifølge Russland returnerbare fordi de har russisk multivisum.

Rundt 250 av dem er allerede sendt ut av Norge, enten til Russland eller til opprinnelseslamndet, og noen har reist fra flyktningmottak i Norge, og norske myndigheter vet ikke hvor de er. Derfor er det bare snakk om mellom 22 og 300 som nå skal sendes tilbake til Russland.

Etter det Dagbladet forstår skal de sendes til Moskva, og det vil bli etablert rutiner for varsling av tilbakesendelse.

Det som imidlertid er klart er at Norge og Russland ikke har den samme forståelsen av hva returavtalen mellom Norge og Russland innebærer. Russland mener at bare de rundt 700 som har multivisum og ifølge russisk oppfatning lovlig oppholdstillatelse i Russland kan sendes tilbake.

Enige om å være uenige Det viser blant annet den diplomatiske noten som russisk UD sendte den norske ambassaden i Moskva 22. januar, og som NRK presenterte i går.

Grunnen til at tilbakesendelsen av flyktningene til Russland stanset siste uka i januar var at det ikke var noe russisk mottaksapparat til å ta imot flyktningene som skulle kjøres med buss fra Kirkenes til Murmansk. Det var også rapporter om at russiske sjåfører nektet å kjøre det som kunne være ustabile asylsøkere, som var tvunget til å reise mot sin vilje, over den iskalde tundraen.

Om det store flertallet av flyktninger som kom fra Russland til Norge, rundt 4 800, er Norge og Russland enige om å være uenige. Russland vil ikke ha dem tilbake.

NOAS i utgangspunktet positive Seniorrådgiver Jon Ole Martinsen i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) ser på avtalen som en positiv nyhet, forutsatt at utsendelsene det gjelder virkelig er asylsøkere som har varig oppholdstillatelse i Russland.

- Denne gruppa er i en helt annen situasjon enn for eksempel syrere som har kjøpt seg et falskt visum. Vi håper at dette betyr at Norge må begynne å realitetsbehandle de av asylsøkerne som ikke har varig oppholdstillatelse, sier Martinsen til Dagbladet.