OPPTRAPPING: Situasjonen i Ukraina er svært spent etter at Russland satte i gang en militæroperasjon på Krim-halvøya. Foto: AFP PHOTO/ GENYA SAVILOV
OPPTRAPPING: Situasjonen i Ukraina er svært spent etter at Russland satte i gang en militæroperasjon på Krim-halvøya. Foto: AFP PHOTO/ GENYA SAVILOVVis mer

- Russland kommer til å tape, og Putin kommer til å miste all gløden som kom fra OL

USA langer ut mot Putins Ukraina-offensiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Den amerikanske administrasjonen beskrev søndag Russlands inntog i Ukraina som «en skamløst aggressiv handling» og truet med sanksjoner.

Ifølge Sky News har russiske styrker nå full kontroll over Krim-halvøya etter at Russland har iverksatt en stor militæraksjon mot Ukraina. Aksjonen har ført til voldsomme reaksjoner.

Foreløpig vil imidlertid ikke president Barack Obama svare på om USA er villige til å bruke militærmakt mot Russland og landets president, Vladimir Putin.

Det amerikanske utenriksdepartementet varsler også at utenriksminister John Kerry vil reise til Kiev tirsdag for å vise USAs støtte til det nye regimet som står overfor trusselen om en russisk militær intervensjon.

Kerry beskrev Russlands militæraksjon som et brudd på internasjonal lov, og at Russland vil lide økonomisk og politisk, ifølge Washington Post.

- Putin kommer til å tape på den internasjonale scenen. Russland kommer til å tape, det russiske folk kommer til å tape, og han kommer til å miste all gløden som kom fra OL, hans ekstravagansa til 60 milliarder dollar, sier Kerry til NBC News.

- Ikke militært Nøyaktig hva slags sanksjoner som er aktuelle, er ikke klart, men det vil trolig dreie seg om økonomiske sanksjoner og reiserestriksjoner for enkelte russere. G7-landene USA, Storbritannia, Canada, Frankrike, Tyskland, Italia og Japan fordømmer i krasse ordelag Russlands handlinger og har bestemt seg for å stanse planleggingen til G8-møtet med Russland i Sotsji i juni.

- Amerikanske bedrifter bør tenke seg om to ganger før de gjør forretninger med et land som oppfører seg sånn som dette. Dette har alvorlige implikasjoner, sier Kerry til CBS.

Han gjør det også klart at USA er forberedt på å gi stor økonomisk støtte til Ukraina.

90 MINUTTER: USAs president Barack Obama snakket i helgen med Russlands president, Vladimir Putin på telefon i 90 minutter. Foto:  EPA/PETE SOUZA / THE WHITE HOUSE / HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY
90 MINUTTER: USAs president Barack Obama snakket i helgen med Russlands president, Vladimir Putin på telefon i 90 minutter. Foto: EPA/PETE SOUZA / THE WHITE HOUSE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY Vis mer

Obama diskuterte selv situasjonen i Ukraina med statsledere i Tyskland, Storbritannia og Polen. Handelssanksjoner og økonomiske straffer mot russiske banker er et alternativ, sier tjenestemenn til Washington Post.

- Det siste noen ønsker er en militær løsning. Vi ønsker en fredelig løsning gjennom de normale prosessene for internasjonale relasjoner, sier Kerry.

Da Russland gikk inn i Georgia i 2008 posisjonerte USA og landets allierte seg militært. Foreløpig er det ikke offentliggjort noen liknende planer denne gangen.

- Den tøffeste samtalen Situasjonen i Ukraina ble dramatisk forverret i løpet av helgen da tusenvis av russiske soldater gikk inn og tok kontroll over Krim-halvøya.

Obama hadde en 90 minutter lang telefonsamtale med Putin lørdag, som Det hvite hus beskrev som «den tøffeste i hans presidenttid».  Det er trolig den lengste samtalen de to lederne noensinne har hatt.

- Handlingene er et klart brudd på Ukrainas suverenitet og territoriale integritet, som er et brudd på internasjonal lov, sa Obama til Putin, ifølge The Guardian.

Putin svarte at det USA-støttede midleritidig styret i Ukraina truet «livet og helsa til russiske statsborgere og de mange landsmennene på Krim-halvøya». Han mener Russland har rett til å beskytte sine interesser og den russisktalende befolkningen i områdene.

FORSVARER INTERESSER: Russlands president, Vladimir Putin, mener han bare forsvarer Russlands interesser ved å gå inn med militæret på Krim-halvøya i Ukraina. Foto: AFP PHOTO / GEORGES GOBET
FORSVARER INTERESSER: Russlands president, Vladimir Putin, mener han bare forsvarer Russlands interesser ved å gå inn med militæret på Krim-halvøya i Ukraina. Foto: AFP PHOTO / GEORGES GOBET Vis mer