Russland kutter gassen til Ukraina

Frykter for gassleveransen til Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går la Russlands president Vladimir Putin sitt siste løsningsforslag til Ukraina på bordet: Vi fryser prisen i tre måneder fremover. Etter den perioden betaler dere markedspris.

Ukrainerne sa nei, og klokken ti i dag lokal tid gjorde russerne alvor av trusselen om å stenge gassleveransene, melder nyhetsbyrået AP.

- Vi er blitt tvunget til å begynne å senke trykket i Ukrainas gassledninger, sa Gazprom-talsmann Sergej Kuprijanov på russisk fjernsyn etterpå.

Fra ukrainsk side insisteres det på at prisforslaget fra russerne er politisk motivert, og president Viktor Justsjenko understreket i sin nyttårstale at landet hadde beseiret diktaturet og det at det nå er på tide å jobbe for økonomisk uavhengiget.

Nå er det i tillegg frykt for at gasskonflikten mellom de to landene vil påvirke russiske gassleveranser til Europa, etter som 80 prosent av gassen går gjennom ukrainske rørledninger.

Vil ha markedspris

Det statskontrollerte russiske selskapet har flere ganger gjort det klart det vil stanse gassleveransene fra årsskiftet, dersom de ukrainske myndighetene ikke går med på å betale markedspris.

Gazprom vil nær femdoble prisen på gass til Ukraina - fra 50 dollar per 1.000 kubikkmeter gass i dag til 230 dollar fra nyttår.

 KALD VINTER: Ukrainerne kan gå en kald vinter i møte. Denne gamle kvinnen måtte fyre med ved i morges etter at Gazprom kuttet i gassleveransene. Foto: Scanpix
KALD VINTER: Ukrainerne kan gå en kald vinter i møte. Denne gamle kvinnen måtte fyre med ved i morges etter at Gazprom kuttet i gassleveransene. Foto: Scanpix Vis mer

Ukrainske myndigheter og president Justsjenko har mer enn antydet at priskravet er politisk motivert. Etter deres syn bør maksprisen ligge på 80 dollar per 1.000 kubikkmeter gass, ifølge BBC.

Russiske Gazprom har nylig inngått nye gasskontrakter med kunder i andre tidligere sovjetrepublikker. Prisene varierer sterkt. Hviterusslands gasselskap betaler 47 dollar for 1.000 kubikkmeter gass, Armenia og Georgia 110 dollar og Moldova 160 dollar.

Europa kan bli berørt

Talsmannen for Gazprom, Kuprijanov forsøker å berolige med at gassforsyningene til det europeiske markedet ikke vil berøres.

- Gasseksporten til Europa går for fullt, sa Kuprijanov til russiske medier.

Men det ukrainske selskapet Naftogaz sier på sin side at stansen i forsyningen til det ukrainske markedet, vil kunne begrense leveransene av gass til Europa.

Gjensidig avhengighet

Ukraina er helt avhengig av gassforsyningen fra nabolandet Russland. Samtidig er Russland avhengig av å få transportert gassen over ukrainsk territorium ettersom mesteparten av den russiske gassen til Europa passerer gjennom landet.

Før gårsdagens ukrainske avslag, hadde EUs energikommissær Andris Piebalgs innkalt energiministrene i alle EU-landene til et krisemøte 4. januar for å drøfte konsekvensene av konflikten.

Det er ikke ventet at det umiddelbart vil oppstå noen gasskrise i Ukraina. Ifølge eksperter vil ikke landet gå tom for naturgass før sommeren, melder CNN.

<B>POLITISK MOTIVERT?</B>Ukrainske myndigheter hevder russernes priskrav er politisk motivert.
<B> MENTE ALVOR:</B> Gazprom gjorde alvor av truslene om å kutte i gassleveransene til Ukraina. Her er talsmann for Gazprom, Sergej Kuprijanov.