GRAVGÅRD:  8000 mennesker skal ha blitt drept ved den bosniske byen Srebrenica. Foto: Dado Ruvic/REUTERS
GRAVGÅRD: 8000 mennesker skal ha blitt drept ved den bosniske byen Srebrenica. Foto: Dado Ruvic/REUTERSVis mer

Russland la ned veto mot Srebrenica-resolusjon

Vil ikke omtale massakre på 8000 som et folkemord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland la ned veto da FNs sikkerhetsråd drøftet en resolusjon hvor massakren i Srebrenica omtales som et folkemord.

I utkastet til FN-resolusjonen sto det blant annet at enhver avvisning av betegnelsen «folkemord» fordømmes, og at «å akseptere de tragiske hendelsene i Srebrenica som et folkemord er en forutsetning for forsoning».

Resolusjonsforslaget kom idet verden minnes at det er 20 år siden massakren av rundt 8000 bosniske gutter og menn i Srebrenica i Bosnia-Hercegovina mellom 13. og 17. juli 1995.

Sterk kritikk Russland har stilt seg svært kritisk til resolusjonsforslaget, som ble utformet av Storbritannia.

- Resolusjonen er ukonstruktiv, konfrontatorisk og politisk motivert, tordnet Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin under Sikkerhetsrådets møte i New York onsdag.

Han foreslo i stedet en formulering om at hendelsen burde fordømmes som «den mest alvorlige forbrytelse».

Resolusjonen møter også sterk motstand på Balkan, hvor blant andre Serbias statsminister Aleksandar Vucic i likhet med sine forgjengere har nektet å omtale massakren som folkemord.

Deltar i markering Vucic vil likevel delta når Bosnia-Hercegovina lørdag markerer at det er 20 år siden Srebrenica-massakren. Han har sagt han ønsker å forbedre forholdet til Sarajevo.

- Det er på tide å vise at vi er klar for forsoning, og at vi er klare til å bøye våre hoder for andre folkeslags ofre, sier Vucic.

- Disse menneskene har navn. Vi fordømmer hver eneste av disse forferdelige forbrytelsene og vil dømme alle de kriminelle, lover han.

Bosnia holder en nasjonal minnemarkering lørdag 11. juli, som er innført som offisiell minnedag av EU.

Srebrenica-massakren er regnet som en av de verste krigsforbrytelsene i Europa etter annen verdenskrig, og både FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) og Haag-domstolen (ICJ) har fastslått at Srebrenica-massakren var et folkemord.

(NTB)