Satelittbilder:

Russland maler falske fly

Trolig for å villede angrep.

MALTE: Malingen kan lure det blotte øyet på avstand, men zoomer man inn, vil man se at det ikke er ekte fly. Foto: Planet Labs
MALTE: Malingen kan lure det blotte øyet på avstand, men zoomer man inn, vil man se at det ikke er ekte fly. Foto: Planet Labs Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nye satellittbilder, tatt av Planet Labs og som Dagbladet har fått tillatelse til å bruke, viser at Russland har malt silhuetter av Tu-95-bombefly ved Engels-flybasen i Saratov, om lag 730 kilometer sørøst for Moskva.

Dette er en svært viktig base for Russland og som huser et stort antall strategiske bombefly, både av typen Tu-95 og Tu-160 - de viktigste bombeflyene i Russlands luftforsvar. Begge kan utstyres med atomvåpen.

Basen har vært utsatt for flere angrep det siste året.

Det er trolig derfor Russland nå har malt på de falske flyene, for å villede angrep, skriver nettstedet The War Zone.

Avgir ikke skygge

Bildene som Dagbladet har fått tilgang på, er tatt 29. september. De viser minst to malte Tu-95-fly med deres karakteristiske trekk. Det ene ser ut til å være under maling, mens det andre ser ferdig ut.

Det er riktignok verdt å merke seg at det kan være to svært lave fly, men som The War Zone påpeker - de har liten til ingen vertikal dimensjon og avgir ikke skygge, så maling er det mest sannsynlige.

Det som også er verdt å merke seg, er at det ene flyet har dekk på flykroppen, akkurat som det ekte til venstre for det.

Dagbladet skrev tidlig i september at russerne hadde lagt dekk på bombeflyene, ifølge eksperter enten for å bryte opp flyenes signatur og gjøre dem vanskeligere å oppdage for missiler, eller å beskytte mot droneangrep.

Det er trolig derfor det malte flyet har dette på seg, for å virke mer realistisk.

Ukjent effekt

Hvor effektivt grepet er, er imidlertid ukjent. Det kan lure et satellittbilde tatt fra lang avstand, men zoomes det inn, som på de bildene Dagbladet har fått, vil man kunne se at det ikke er tredimensjonale figurer.

The War Zone skriver imidlertid at dekkene kan gjøre det vanskeligere for infrarøde sikter å peile seg inn på mål, samt at de fleste slike angrep skjer om natta, da sikten er dårligere. Og da kan potensielt malingen ha effekt. Men det fordrer at ukrainerne ikke allerede vet at det er malte fly og hvor de «står».

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer