Russland med Norge-krav

Russiske myndigheter anklager Norge for traktatsbrudd og krever at det kommer en løsning.

KREVER LØSNING: Det russiske utenriksdepartementet, her illustrert ved utenriksminister Sergej Lavrov, krever en Svalbard-løsning. Foto: Russisk UD / NTB
KREVER LØSNING: Det russiske utenriksdepartementet, her illustrert ved utenriksminister Sergej Lavrov, krever en Svalbard-løsning. Foto: Russisk UD / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det russiske utenriksdepartementet krever at Norge løser problemene med leveranser av varer til de russiske gruvearbeiderne på Svalbard, skriver Reuters.

Hackergruppa Killnet brukte de manglende leveransene av varer til russerne på Svalbard som begrunnelse for hvorfor de angrep en rekke norske nettsider onsdag.

- Blokkert

På det russiske utenriksdepartementets nettsider skriver de at den stasjonssjefen på den norske ambassaden i Moskva er blitt kalt inn på teppet.

- Som et resultat av at Norge i slutten av april i år innførte restriksjoner på russisk transport på norske veier og på den russisk-norske grensa, har varer som er kritiske for driften av det russiske generalkonsulatet, inkludert mat, medisiner, bygningsmaterialer og reservedeler til kjøretøy, blitt blokkert, skriver russisk UD.

- Brudd på traktaten

Russland har anklaget Norge for brudd på Svalbard-traktaten, ved å nekte Russland å levere varer til gruvene på Spitsbergen. Anklagen kom fra lederen av utenrikskomiteen i det russiske overhuset, Konstantin Kosatsjev på Telegram.

Ifølge Kosatsjev begrunner norske myndigheter blokaden ved å vise til sanksjonene som er innført mot Russland etter invasjonen av Ukraina.

Kosatsjev anklager Norge for å bryte internasjonale forpliktelser som er nedfelt i Svalbardtraktaten fra 1920.

Traktaten gir Norge full suverenitet på Svalbard, men pålegger samtidig norske myndigheter å likebehandle borgere fra alle land.

STYR UNNA: Torgeir Waterhouse i Otte AS forteller at angrepet må ses i sammenheng med krigen i Ukraina. Video: Dagbladet TV. Programleder: Vegard Krüger. Vis mer

Russlands generalkonsul på Svalbard, Sergej Gusjtsjin, opplyser til RIA Novosti at det nå pågår forhandlinger.

– Det pågår nå konsultasjoner mellom russisk og norsk side, både i Moskva og Oslo, om inntak av varer til Spitsbergen, sier han.

– Norge har åpenbart ikke tenkt på at de ved å forby landtransport også forbyr leveranser av varer til Svalbard, noe som faktisk indirekte bryter ånden i traktaten fra 1920 som presiserer prinsippet om ikke-diskriminering i levering av varer, sier han til den russiske TV-kanalen Rossija 24.

- Ingen skal lide noen nød

KAN IKKE STOPPES: Doktorgradsstipendiat Lars Gjesvik ved NUPI forklarer at det vil kreve enorme ressurser å forhindre dataangrep. Video: Dagbladet TV. Programleder: Vegard Krüger. Vis mer

– Jeg vil selvsagt ikke spekulere i mulige gjengjeldelsestiltak fra vår side, men jeg ønsker å si at vi vil gi et adekvat svar på eventuelle brudd på Svalbardtraktaten, sier han.

Sysselmester på Svalbard, Lars Fause, sier til Dagbladet at han har vært i dialog med Justis- og beredskapsdepartementet onsdag.

- Det blir ikke riktig for meg å kommentere saken, det er nasjonalt anliggende, sier han til Dagbladet.

Han ble selv kjent med hackerangrepet via media. Fause forteller at Sysselmesteren var i kontakt med generalkonsulatet fredag, hvor det var kontakt på ledernivå med generalkonsulatet. I tillegg hadde Sysselmesteren ordinær kontordag i Barentsburg fredag.

- Mitt ansvar for samfunnsikkerhet og beredskap gjelder alle, også Barentsburg. Det er ingen her på øya som skal lide noen nød, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer