Russland med ny Nato-trussel

- Vil utløse tredje verdenskrig.

ADVRER: Russlands tidligere president advarer Nato mot å nærme seg Krimhalvøya. Her avbildet sammen med president Vladimir Putin i 2018. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
ADVRER: Russlands tidligere president advarer Nato mot å nærme seg Krimhalvøya. Her avbildet sammen med president Vladimir Putin i 2018. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russlands tidligere president og nestleder i det russiske sikkerhetsrådet, Dmitrij Medvedev, advarer Nato mot å nærme seg Krim-halvøya.

- For oss er Krim en del av Russland. Og det er det for alltid. Ethvert forsøk på å «gjøre inngrep» på Krim er en krigserklæring mot landet vårt, sier han i et intervju den statskontrollerte avisa Argumenty i Fakty.

Han fortsetter:

- Og hvis dette gjøres av et Nato-land vil det utløse en konflikt med hele alliansen. Tredje verdenskrig. Fullstendig katastrofe.

Russland annekterte Krim-halvøya, som tilhørte Ukraina, ulovlig i 2014.

Russland har gjentatte ganger truet Vesten - og Nato - med at krigen i Ukraina raskt kan utvikle seg til en tredje verdenskrig. I slutten av april advarte også den russiske utenriksministeren, Sergej Lavrov, om at det var «reell fare» for tredje verdenskrig.

BBC-INTERVJU: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov ble grillet om Ukraina-krigen i et intervju med BBC. Video: BBC. Vis mer

Advarer Sverige og Finland

I intervjuet advarer Medvedev også Finland og Sverige om at de vil kunne få Iskander-rakettsystem på dørstokken dersom de blir medlemmer av Nato.

Iskander-systemet kan utrustes med atomvåpen.

Nato-debatten har rast i Finland og Sverige i årevis, men har tilspisset seg kraftig etter Russlands invasjon av Ukraina. I midten av mai bestemte de to landene seg for å søke om medlemskap i forsvarsalliansen.

Beslutning fikk Russland til å se rødt og truet med at deres reaksjon på nabolandenes Nato-innmelding vil være militær opprusting.

Da nyheten ble kjent hevdet Medvedev at et eventuelt Nato-medlemskap for de to nabolandene ville øke sannsynligheten for en direkte og åpen konflikt mellom Russland og Nato, noe som vil innebære en «risiko for en fullverdig atomkrig».

Med Sverige og Finland som Nato-medlemmer, vil samtlige land rundt Østersjøen - med unntak av Russland - snart være medlemmer av forsvarsalliansen.

TRUFFET: Et kjøpesenter i byen Krementsjuk sentralt i Ukraina skal være truffet av russiske raketter. Det skal være drepte, ifølge nyhetsbyrået AFP. Video: Telegram. Vis mer

- Putins bikkje

Medvedev, som var president fra 2008-2012 og statsminister fra 2010-2020, har vært en nær støttespiller for Vladimir Putin siden 2003.

Han skal blant annet ha blitt nevnt som en mulig arvtaker for Putin dersom han skulle miste makta i Russland.

- Medvedev er litt som Putins bikkje, men han har svært begrenset troverdighet i de ulike kretsene i Russland, har Carl Bildt tidligere sagt til Dagbladet.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer