- BRYTER MENNESKERETTIGHETENE: Kritikerne av USAs holdning til menneskerettigheter er mange - nå føyer Russland seg inn i rekka. Her fra Guantánamo-leiren på Cuba. Foto: Reuters/Scanpix
- BRYTER MENNESKERETTIGHETENE: Kritikerne av USAs holdning til menneskerettigheter er mange - nå føyer Russland seg inn i rekka. Her fra Guantánamo-leiren på Cuba. Foto: Reuters/ScanpixVis mer

Russland mener USA er dobbeltmoralske om menneskerettigheter

- Situasjonen i USA er langt fra så ideell som Washington vil ha oss til å tro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland mener USA er dobbeltmoralske når det gjelder menneskerettighetsarbeid, og sier landet har begått en rekke menneskerettsbrudd.

- Situasjonen i USA er langt fra så ideell som Washington vil ha oss til å tro, sier det russiske utenriksdepartementet i en 63 sider lang rapport om «menneskerettighetsbrudd i en rekke av verdens stater» onsdag.

- Det største uløste problemet er Guantánamo Bay, skriver russerne i rapporten, og kritiserer president Barack Obama for ikke å ha stengt det militære fengselet.

Russland anklager også Det hvite hus for å beskytte tjenestemenn og CIA-ansatte som har begått menneskerettsbrudd fra rettsforfølgelse.

- Det hvite hus og justisdepartementet beskytter CIA-ansatte og høyt plasserte tjenestemenn som er ansvarlige for flere skamløse brudd på menneskerettighetsbrudd, sies det i rapporten.

Det amerikanske utenriksdepartementet har siden 1976 publisert en årlig rapport om menneskerettighetssituasjonen i verden. Ofte har rapportene inneholdt svært kritiske analyser av menneskerettighetsbrudd i Kina og Russland. De amerikanske rapportene kan være inspirasjonen bak Russlands egen ferske rapport.

I tillegg til å lange ut mot USA, kritiserer også russerne EU-landene for deres behandling av religiøse minoriteter. Særlig Storbritannia får negativ omtale for det russerne beskriver som menneskerettighetsbrudd i forbindelse med gateopprørene i august.

(NTB)