Uavhengige medier:

Russland mobiliserer hjemløse

Russiske rekrutteringsoffiserer oppsøker landets mest vanskeligstilte og sender dem i krigen, skriver de russiske uavhengige avisene Mediazona og Moscow Times.

BEORDRET MOBILISERING: Da president Vladimir Putin sendte ut en delvis mobiliseringsordre i september, ble livene til titusener av russere snudd på hodet. Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik via AP / NTB
BEORDRET MOBILISERING: Da president Vladimir Putin sendte ut en delvis mobiliseringsordre i september, ble livene til titusener av russere snudd på hodet. Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik via AP / NTB Vis mer
Publisert

Det har tidligere vært kjent at Russland har møtt på problemer i rekrutteringen til den «delvise mobiliseringen», som president Vladimir Putin annonserte 21. september og sa ville gjelde et styrkebidrag av 300 000 militære reservister.

I selve ordren ble det beskrevet hvem som kunne mobiliseres og ikke. Høy alder og dårlig helse var to av de klareste unntakene fra å bli kalt inn.

I dagene som kom gikk det likevel ut innkallingsbrev til gamle, kreftsyke og til og med døde personer – og russiske myndigheter innrømmet feil.

Nå skriver imidlertid de russiske uavhengige avisene Mediazona og Moscow Times at avvikene ikke har stoppet siden den gang.

Ifølge avisene har russiske rekrutteringsoffiserer oppsøkt sentre for hjemløse og vanskeligstilte, hentet personer og sendt dem i krigen.

- Tatt fra matkøer

En kilde i den veldedige organisasjonen Food Not Bombs, som deler ut mat til hjemløse ved forskjellige sentre i Moskva, sier til Mediazona at myndighetene har ankommet matkøene deres de siste ukene.

- De ser køer av folk som venter på mat, griper inn og tar folk etter nakken og fører dem bort mot deres vilje, sier vedkommende.

Food Not Bombs har også lagt ut en transkripsjon av samtaler de har gjort med hjemløse ved stasjonene sine. Der framgår det at en rekke personer skal ha sett myndighetene ankomme med busser og tatt folk med seg. Noen sier at det er blitt brukt makt, mens andre sier at de har «presset personer moralsk».

Noen er ikke sett igjen, mens andre skal ha blitt sendt tilbake fordi de var for gamle, skriver Mediazona.

- Myndighetene kommer hit fordi de vet at ingen vil stå opp for de hjemløse, sier kilden avisa siterer.

DEMONSTRASJONER: Hundrevis av mennesker skal ha blitt pågrepet i demonstrasjoner i Russland etter nyheten om at Putin mobiliserer 300 000 reservister til krigen i Ukraina. Vis mer

- Ser ikke problemet

Mediazona har også snakket med Lana Zhurkina, grunnleggeren av den veldedige organisasjonen House of Friends i Moskva, som ifølge sine nettsider jobber for gode levekår for sårbare grupper i det russiske samfunnet.

Hun sier hun er kjent med at hjemløse er blitt kalt inn til tjeneste.

- Jeg har hørt om hjemløse som selv har signert kontrakter for å tjenestegjøre, og jeg ser ikke noe problem med det. Selv om man er hjemløs, har staten rett til å kalle deg inn hvis du er av godkjent alder, sier Zhurkina.

Det står likevel i kontrast til hva Putin beordret i september, om å mobilisere kvalifisert personell.

Hovedlærer i etterretning og leder for Ukraina-programmet ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth, har tidligere sagt til Dagbladet at det har virket som at russiske myndigheter har vært opptatt av å fylle kvoter, istedenfor å hanke inn egnede soldater.

Hundretusener har rømt

Dagbladet skrev for noen uker siden at personer fra fattige republikker som Burjatia, sør i Sibir, særlig har blitt kalt ut i forbindelse med krigen og den siste mobiliseringen. Svært få har kommet fra storbyer som Moskva og St. Petersburg.

Til Burjatia og Irkutsk har det ankommet soldater i kister nesten hver dag siden 24. februar, skrev Dagbladet.

Det kan ha sammenheng med at hæren og sikkerhetsstyrkene er viktige arbeidsgivere i disse områdene.

Mobiliseringen har også ført til at hundretusener har rømt fra landet, av frykt for å bli kalt inn.

Kasakhstanske myndigheter kunngjorde forrige uke at mer enn 200 000 russiske borgere har kommet til landet siden 21. september – dagen mobiliseringen ble annonsert. Samtidig hadde 147 000 russere forlatt Kasakhstan, enten for å vende tilbake til Russland eller reise videre.

Også land som Georgia, Armenia og Finland har meldt om at det har kommet mange russere over grensene.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer