Russland mot invasjon i Tsjetsjenia

Russland forbereder en invasjon av Tsjetsjenia med bakkestyrker. 50.000 soldater og politistyrker står oppmarsjert langs grensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er flere varianter av landoperasjoner som vil bli iverksatt i henhold til hvordan situasjonen utvikler seg, sa forsvarsminister Igor Sergejev ifølge nyhetsbyrået Interfax. En bakkeinvasjon er en av mulighetene det planlegges for.

- Hovedmålet for alle planene er å ødelegge bandittene, fortsatte han.

Russiske ledere har tidligere utelukket en full invasjon av Tsjetsjenia. Men statsminister Vladimir Putin sa fredag at kommandoangrep på tsjetsjenske mål ikke kunne utelukkes.

Forhandlinger

Russerne ønsker å opprette en sikkerhetssperre rundt Tsjetsjenia slik at ingen slipper verken ut eller inn. Igusjetias president Ruslan Auskhev tviler på om at det er mulig i fjellene rundt Tsjetsjenia. Han ba Moskva heller lytte til Aslan Maskhadov, som er republikkens lovlig valgte president.

I et intervju med Der Spiegel sier Maskhadov at konflikten bare kan løses ved at Moskva innvilger tsjetsjenerne full uavhengighet.

Tusenvis av innbyggere fra Groznyj, som flyktet i kolonne i retning Ingusjetia, ble avvist ved grensen. Det skal være snakk om 7.000 mennesker. Ingusjetia nekter å ta imot flere, fordi det ikke har ressurser til det. Republikken har allerede tatt imot 100.000 flyktninger fra Nord-Ossetia som står dem nær.

Likevel har myndighetene sluppet inn 10.000 tsjetsjenere, men nå er det tydeligvis stopp.

Det gjør ikke saken bedre at det begynner å bli mangel på mat og drivstoff i Tsjetsjenia. Dermed er russerne på vei til å oppnå sitt mål om å sulte ut opprørerne.

(NTB)