Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland-etterforskningen:

Russland-møtet hvor Trump jr. ble lovet «dritt» om Clinton

Her er tre viktige ting vi fikk vite om det sagnomsuste møtet etter stor offentliggjøring av etterforskningsdokumenter onsdag.

SVIKTENDE HUKOMMELSE: Donald Trump jr. kunne ikke huske mye fra Russland-møtet som fant sted i 2016. Det viser offentliggjøringen av nye dokumenter. Foto: Luckas Jackson / Reuters / NTB Scanpix
SVIKTENDE HUKOMMELSE: Donald Trump jr. kunne ikke huske mye fra Russland-møtet som fant sted i 2016. Det viser offentliggjøringen av nye dokumenter. Foto: Luckas Jackson / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble 1800 sider med avskrift fra alle som har måttet svare på spørsmål i Russland-etterforskningen offentliggjort. Amerikanske New York Times og CNN har listet opp de viktigste tingene de forteller oss.

I fjor ble Donald Trump eldste sønn innkalt av Kongressen til å forklare seg om sine russiske kontakter.

I juli i fjor innrømmet han at han i løpet av valgkampen i 2016 hadde et møte med den russiske advokaten Natalja Veselnitskaja i Trump Tower, men uttalte også at han ikke kunne se at det var noe galt i å møte henne.

I tillegg til han, deltok også svigersønn Jared Kushner og valgkampsjef Paul Manafort.

Det sagnomsuste møtet ble til fordi Trump jr. ble lovet av den russiske advokaten at de satt på kompromitterende detaljer om faren motkandidat, Hillary Clinton.

Trump ble tilbudt Putin-møte

Nå som Justiskomiteen i det amerikanske Senatet har offentliggjort disse dokumentene, har vi fått en sjanse til å se mer på dette møtet.

Mannen bak det Russland-møtet, utgiveren Rob Goldstone, prøvde allerede i 2015 å få til et møte mellom Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin. I en mail til Trumps assistent, ble den påtroppende presidenten invitert til et bursdagsselskap i Moskva.

Assistenten svarte noen dager seinere at det ikke lot seg gjøre, på grunn av valgkampen. Samme dag svarte Goldstone med å invitere Trump til å møte Putin.

«I totally understand re Moscow - unless maybe he would welcome a meeting with president Putin wich Emin (Agalarov, stryrtrik oligark-sønn red.anm.) would set up», heter det i mailen som kan leses i sin helhet blant de offentliggjorte dokumentene.

NEKTER Å SVARE: Under en pressekonferanse på Det hvite hus med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan, fikk Donald Trump spørsmål om hvorvidt han delte hemmeligstemplet informasjon med russiske myndigheter uken før. Det nektet han å svare på. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Goldstone foreslo sosiale medier-prosjekt

Også i januar 2016 ble Trump-leiren kontaktet av Goldstone. Denne gangen ville han promotere sine kontakter innen den russiske sosiale medier-plattformen VK. Videre foreslo han at også Trump burde opprette en side der.

Han hevdet at mer enn 2,7 millioner russisk-amerikanere benyttet seg av plattformen, og at flere av dem var bosatt i USA. Han skrev også at et slikt prosjekt ville gi massiv dekning i russiske medier.

«Send hva enn du har om dette systemet! Jeg skal dele det med teamet. Dette er fantastisk!», svarte Dan Scavino jr. ansvarlig for sosiale medier i Trump-leiren.

Oppringningene Trump jr. ikke husker

Det som er viktigst å finne ut av i denne saken, er hva Donald Trump visste om dette møtet, skriver CNN.

Trump jr. har forklart at han ikke kan huske å ha fortalt faren om møtet.

I tida rundt møtet som fant sted i juni 2016, gjennomførte Trump jr. flere oppringninger til blokkerte telefonnummer.

Da han ble spurt om oppringningene klarte han imidlertid ikke å huske hvem han hadde ringt.

Demokrater har spekulert på om oppringningene var til faren, Donald. Og teorien støttes av forklaringen til Corey Lewandowski, som var ansatt i Trumps valgkamp-team. Hun fortalte nemlig at Trump benyttet seg av blokkerte numre.

- Irritert

Møtet endte derimot ikke med at Trumps valgkamp-team fikk det de angivelig ønsket. Rob Goldstone forklarte at Trump jr. ble irritert da den russiske advokaten i stedet begynte å snakke om russiske adopsjoner.

Goldstone hevder at Trumps sønn ga henne beskjed om å «konsentrere seg, og starte på nytt».

ÅRLIG BEGIVENHET: Politikere og journalister samler seg hvert år til Det Hvite Hus' korrespondentmiddag, blant annet for å markereytringsfriheten. Det er vanlig at en komiker vitser om presidenten, noe som også skjedde i år. Vitsene falt derimot ikke i smak hos alle. Video: CNN / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media