Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland nekter å straffe Iran

Blir ikke enige om sanksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Medlemmer fra FNs sikkerhetsråd har brukt flere måneder på å diskutere hvordan de skal forholde seg til Irans atomprogram. Men en avtale er langt fra i boks.

Storbritannia, Frankrike og Tyskland vil møte Iran med harde sanksjoner, i tillegg til å utvide makten til Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), slik at de kan overvåke Irans atom-program.

Vil ikke provosere

Men Russland stikker kjepper i hjulene for dem, ifølge nyhetsbyrået AP. En europeisk diplomat som ønsker å være anonym, sier at Russland har gått med på å forby pengeoverføringer til «problematiske» iranere, det vil si folk som kan linkes til kjernefysiske rakettprogram.

Men det er også alt. Russerne skal være redde for at det vil provosere iranerne å utvide IAEAs makt.

Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, har truet med å nedgradere forholdet til EU dersom møtene fører til sanksjoner for dem.

Diplomater fra FNs sikkerhetsråd, samt Tyskland, har de siste dagene sittet bak lukkede dører i Paris og diskutert saken. Ifølge Sky News sa Frankrike, Tyskland og Storbritannia til Russland at de ønsker en FN-resolusjon om sanksjonene innen utgangen av året.

- Spørsmålet handler om sanskjonenes rekkevidde. Men det blir sanksjoner, lovte Frankrikes utenriksminister, Philippe Douste-Blazy, etter at samtalene ble avsluttet i dag.

UENIGE Russlands utenriksminister, Sergey Lavrov (til høyre) hilser på Frankrikes utenriksminister, Philippe Douste Blazy, på et møte i Brüssel forrige mandag. Foto: Ap/Scanpix
UENIGE Russlands utenriksminister, Sergey Lavrov (til høyre) hilser på Frankrikes utenriksminister, Philippe Douste Blazy, på et møte i Brüssel forrige mandag. Foto: Ap/Scanpix Vis mer

Fortsetter i New York

Han fortalte at de hadde gjort store framskritt, men ennå ikke klart å komme fram til et vedtak. Både Frankrike og USA hadde håpet at de skulle klare å bli enige om sanksjonene, etter at Irak trosset deres påbud om å stoppe utviklingen av Uran innen 31. august.

Vestlige stormakter anklager Irak for å forsøke å lage atombomber, mens Iran hevder de kun vil utvikle sivil kjernefysisk kraft.

Samtalene vil nå fortsette i New York.

- Vi nærmer oss et punkt hvor FNs troverdighet står på spill, sa Sean McCormack, en talsmann fra US State Department, før møtet i Paris, ifølge Ap.

TRUER EU: Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, truer med å nedgradere forholdet til EU dersom FN vedtar sanksjoner mot Iran.
Hele Norges coronakart