KALDT: Det har vært svært kaldt i de sørøstlige landene i Europa de siste ukene og mange har fryktet at gassmangelen vil ramme hardt. På sykehuset i Sofia i Bulgaria har de nyfødte barna fått inn en elektrisk ovn for å holde varmen. Foto: Boryana Katsarova/Scanpix
KALDT: Det har vært svært kaldt i de sørøstlige landene i Europa de siste ukene og mange har fryktet at gassmangelen vil ramme hardt. På sykehuset i Sofia i Bulgaria har de nyfødte barna fått inn en elektrisk ovn for å holde varmen. Foto: Boryana Katsarova/ScanpixVis mer

Russland og EU undertegnet gassavtale

Putin skal passe på at ingen stjeler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland og EU undertegnet lørdag en avtale om vilkårene for kontroll av russisk gass som blir sendt gjennom Ukraina til EU.

- La oss undertegne avtalen, så reiser vi umiddelbart til Kiev og ber om det samme fra Ukrainas side slik at vi får en slutt på denne krisen, sa Tsjekkias statsminister Mirek Topolanek da avtalen ble signert lørdag.

Avtalen ble undertegnet av Russlands visestatsminister Igor Setsjin, administrerende direktør Aleksej Miller i det russiske gasselskapet Gazprom og industri- og handelsminister Martin Riman fra Tsjekkia, som holder formannskapet i EU dette halvåret.

- Så snart kontrollmekanismene trer i kraft, vil vi gjenåpne gasstrømmen, sa Russlands statsminister Vladimir Putin etter sitt møte med den tsjekkiske delegasjonen.

- Men vi vil holde et øye med hvor mye gass som går inn i Ukraina, og hvor mye som kommer ut igjen. Hvis gass blir stjålet og forsvinner, vil vi redusere eksporten med en tilsvarende mengde gass, sa Putin.

Lange forhandlinger

Forhandlingene om de russiske gassleveransene til Ukraina og EU har gått mange runder og svingt mellom optimisme og pessimisme. Tidligere lørdag uttalte Putin at gasskrisen var blitt verre til tross for forhandlingene.

- Til tross for alle anstrengelsene som er gjort, forverres krisen, sa Putin før han begynte samtalene med Topolanek.

Men senere undertegnet altså EU og Russland en avtale om vilkårene for kontroll av russisk gass til Europa, og den tsjekkiske statsministeren skulle lørdag kveld i møte med ukrainske myndigheter for å få til en avtale også med Kiev.

Fredag møtte Topolanek statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i Praha, og Stoltenberg lovet at Norge vil kunne bidra med eksperter til et observatørkorps.

17 land rammet

I alt 17 land er rammet av sviktende gasstilførsel som følge av de kraftige uoverensstemmelsene mellom Russland og Ukraina. Verst rammet er øst- og sørøsteuropeiske land.

Slovakia har gass for 15 dager takket være leveranser fra vesteuropeiske gasselskaper, opplyste myndighetene lørdag. Gass fra Frankrike og Tyskland berger foreløpig landet ut av den verste krisen.

Fra Kiev lovte Ukraina lørdag at Bulgaria og Moldova vil få gassleveranser fra Ukrainas egne lagre, etter at flere land i Europa har vært helt eller delvis uten gass i tre dager.

(NTB)


VIL KONTROLLERE: Russlands statsminister Vladimir Putin undertegnet avtalen med EU om kontroll av russisk gass som sendes gjennom Ukraina. Foto: Scanpix
VIL KONTROLLERE: Russlands statsminister Vladimir Putin undertegnet avtalen med EU om kontroll av russisk gass som sendes gjennom Ukraina. Foto: Scanpix Vis mer